friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Törzsi érdekek

2006.01.07. 17:42 hírbehozó

Amikor webkettes fejlesztésekről beszélünk, sokan könnyedén megfeledkeznek az "átlag felhasználóról". Mennyire felhasználóbarát egy alkalmazás? Mennyi időbe telik az adott alkalmazást elsajátítani, és a netezők hány százaléka lesz hajlandó erre? - ezek nagyon fontos kérdések. Mit sem ér egy kiváló fejlesztés, ha csak a "szakértők" elefántcsonttornyaiban használják őket?

Idegen világ vesz körül bennünket. Vannak az Úttörő bennszülöttek, akik a legtávolabbi és legismeretlenebb dzsungelekbe is bevetik magukat, hogy kísértsék az újat, a lehetetlennek hittet. Ők azok akik először megértenek olyan összefüggéseket, melyek nagy része csak sokkal később - ha egyáltalán - visszacsorog a tömegfelhasználás óceánjába. Ha kalandozásaikból visszatérnek a törzshöz, az ottaniak nem nagyon értik, miről beszélnek. Zavaros elbeszéléseik miatt inkább megmosolyogják őket vagy egyszerűen ügyet sem vetnek rájuk.

A másik bennszülött csoportot az Őrök alkotják. Az Őr el-elmerészkedik az Úttörőkkel a kalandtúrákra, majd visszatérvén a törzshöz azon tanakodik, hogy miként lehetne az új ismereteket olyan formában tálalni a népnek, mely számára is érthető és hasznos - de legalábbis szórakoztató.

A Google Pack alapötlete az, hogy a felhasználó nem szereti új gépét állandóan karbantartani. Nem szereti, ha okos emberek arra kényszerítik, hogy tizenöt különböző programot telepítgessen a gépére, ráadásul azokat állandóan karbantartsa, felügyelje. Letöltsön, installáljon, update-eljen, upgrade-eljen,  uninstalláljon, felülírjon, rendszerdiagnosztikázzon, feltegyen, levegyen. Huhh, én csak netezni akartam!

Nem szeretik az emberek, ha otthoni gépük rendszergazdáivá teszik őket. Főleg hogy sokuk számára túlontúl bonyolult az egész folyamat. (Összeszámoltuk, a mi gépünkön 81 program van installálva.) A Google Pack annyit jelent, hogy előbb-utóbb egy csomagban telepíthetjük majd a gépekre ezeknek a "kétes" alkalmazásoknak legalább egy részét: vírusirtót, kémkeresőt, tűzfalat, messengert, dokumentum-olvasót, toolbart, multimédia-lejátszókat és a többit.

Nem a technológiának kell gyarmatosítania otthonainkat, hanem nekünk kell úgy formálnunk a technológiát, hogy érdemes legyen beengedni életünkbe. Persze kétségünk nincs felőle, hogy a Pack-et a Google saját céljaira fogja felhasználni. Trójai falovat készít, mellyel még jobban beszeretteti magát az emberek gépére. Törzsi érdekek.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása