friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




What is web 2.0?

2006.01.12. 18:11 hírbehozó

Nem is próbálkoznánk hülye definíciókkal, még ostobább történeti áttekintésekkel, annál is cikibb körmondatokkal, amik tele vannak ismeretlen köz- és tulajdonnevekkel. Eric Cogan csinálja jól. Összeszedte a legfontosabb webkettes cuccokat. Mi nem is csinálunk mást, mint idemásoljuk a linkeket, és mellé egy mondatban, hogy miről van szó. Szerintünk és nekünk.

[meebo] Akiknek hozzánk hasonlóan nagyon elegük van abból, hogy külön kell belépkedni a különböző üzenetküldőkbe, netán például munkahelyükön letiltják az msn-t vagy az icq-t, azoknak nagyon jót fog tenni a meebo, mely egy webes felületen jeleníti meg nekünk flikkflakkok nélkül az üzenetküldőket, ráadásul akár mindet egyszerre.

[rememberthemilk] Akik gyakran esnek abba a hibába, hogy emlékeztetőiket több helyen tárolják, így mindig elfeledkeznek egyik másik előjegyzésükről, azoknak a tejes ember a megoldás. Ez a kütyü nem csak azért jó, mert mindenhonnan nyomon követhetjük emlékeztetőinket, ahol csak net van, hanem például kontaktjainkkal meg is oszthatjuk ezeket az információkat.

[blinklist] Akik nem ismerik a del.icio.us-t vagy esetleg szegényesnek találták a külalakját, azok nyilván sokkal nagyobb kedvvel fogják használni ezt a bookmark-megosztó szolgáltatást. Eltesszük kedvenceinket, összevetjük mások kedvenceivel. Ilyen egyszerű az élet.

[digg] Sok netezőnek már nem kell bemutatni a linkmegosztó, -kommentelő és -értékelő digget. Kiváló linkbányászatra, hírvadászatra, oly annyira, hogy például ezt a toplistát is itt találtuk.

[clusty] A clusty annyival szimpatikusabb, mint például a Google keresőmotorja, hogy meglehetősen jól kategorizálja a találatokat. Amellett, hogy a találatokat kategóriákra bontva kapjuk meg, egy klikkeléssel utánanézhetünk a Wikipedián vagy a blogoszférában is a kifejezésnek. Toolbarjuk is van. Nagyon hasznos. Találati mennyiségre nem vetettük össze a Google-lel, de nem tűnik sokkal rosszabbnak ebből a szempontból sem.

[writely] Nos, ha van egy rakat írott dokumentumunk, és hozzá akarunk férni ezekhez a doksikhoz bármelyik gépről, érdemes használni ezt a cuccot. A writely-val nem csak dokumentumokat írhatunk, de tárolhatjuk is őket. Bármikor visszakereshetünk, letölthetünk, megoszthatunk adott doksikat másokkal, sőt, publikálhatjuk is őket. Nagyon szimpatikus az a funkció, mely lehetővé teszi, hogy mások is belenézzenek dokumentumunkba, javításokat ajánljanak, stb.

[last] Ha a zenei szájtok közt keressük a webkettest, jó helyen járunk. A Last.fm összeveti a zenekarokat, előadókat, kategorizálja őket, megmutatja, milyen rajongók regisztráltak eddig, rádióállomások közt böngészhetünk. Megnézhetjük, hogy a felhasználók épp mit hallgatnak. És ez csak néhány a nagyszerű "social music" lehetőségeiből. Érdemes kipróbálni.

[pixel2life] Gyakran előfordul, hogy egy-egy program elsajátítása nem megy könnyen. Ilyenkor tutorialok (oktató kézikönyvek) után szoktunk keresgélni. Na ekkor kell eszünkbe jutnia, hogy létezik ez az oldal, ahol többnyire angolul rengeteg tutorialt találhatunk. Persze a kézikönyvekhez fórumok is kapcsolódnak, sőt, a nehézség szerint értékelhetjük is a kézikönyveket. Vagyis nagyon hasznos.

[blummy] Szintén egy kedvencek-megosztó szolgáltatás. Ami specialitása a a drag'n'drop interfész és a toolbaros megoldás. Még nem nagyon próbáltuk, de elsőre bizalomgerjesztőnek tűnt.

[pandora] Mondd meg mi a kedvenc zeném - kábé erről szól az oldal. Angelday nemrég írt róla. Sokat nem lehet magyarázni. Egyszerű, és másodjára is használhatónak tűnik.

[hipcal] Egy újabb web 2.0-ás online "to-do" cucc: kalendárium, emlékeztető, figyelmeztetés, címtár, mindez megosztható formában, ingyen.

[reddit] Újabb web 2.0-ás hírböngésző cucc. Puritánabb, mint a digg, de a statisztikája például klasszabb, és például ilyen blogbejegyzéseket lehet rajta találni.

Nos, ez csak pár web 2.0-ás oldal. De talán felkelti majd az érdeklődését azoknak, akik eddig szerettek volna kimaradni a legújabb netes hype-ból. Persze nem csak a fenti cuccok webkettesek. Íme még néhány tucat, lehet betenni őket kedvenceknek, miegymás...

Az olvasók ajánlották:
audirin.commilliondollarbush.commillionsofgames.commemeorandum.comrallypointhq.comnumsum.com - tektility.comblingo.comfourmilab.chyoutube.com - flickr.com

Hírbehozó ajánlja még:
wikipedia.org - egosurf.org - hotpads.com - suckingfish - ShoZu - newzingo - extratasty - openvlog - dotTunes - allpeers - socialporn - kolablog - linklike - quimble - arcaplay - greedyme - rsshut - totoexpress - douban - bandnews - wikimatrix - podzinger - di.fm - mappr - rojo - wazima - A többit megtartjuk magunknak... ;)


komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása