friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Újabb "saját hírportálok"

2006.01.29. 15:01 hírbehozó

A múltkoriakban már bemutattunk három olyan web 2.0-ás alkalmazást, melyek segítségével létrehozhatjuk saját Hírkereső-jellegű hírportálunkat. Most újabb két versenyző lépett a színre. Vegyük őket sorra.

Az első a LinkedFeed. Ne ijedjünk meg, hogy a szolgáltatás francia nyelvű. A LinkedFeed vezetői ugyanis azt ígérik, hogy hamarosan elindul az angol nyelvű verzió is. Amúgy meg az is könnyedén tud regisztrálni és bejelentkezni, aki egy szót sem ért franciául.

Mivel jobb a LinkedFeed mint mondjuk a Netvibes? Nos, két dologban biztosan. Egyrészt az adott hír oldala simulékonyabb, könnyedebb ajaxos megjelenést mutat, másrészről, ami még inkább webkettessé teszi, hogy az adott hírlinkeket értékelhetjük is, s így a LinkedFeed felhasználói igazából egymásnak ajánlgatják kedvenc híreiket.

Ezen felül mi magunk színezhetjük be a különböző hírdobozainkat, ami segíthet a fontos és kevésbé fontos híreink közti eligazodásban.

A másik saját hírportál alkalmazás már egy kicsit más felfogásban készült el. A FeedButler valahol a Netvibes és a Digg között van félúton. (Inkább utóbbihoz van közelebb.) Fontos eltérés a Hírkereső-jellegű dobozos hírportálokhoz képest, hogy itt nem hierarchizált a hírtartalom, hanem "folyatott". Másrészt viszont, miként a Digg esetében megszokhattuk, értékelhetjük is a linkeket.

És ha megfelelő számú értékelés érkezik egy adott linkre, akkor az bekerül a topsztorik közé. A FeedButler béta verziójának hiányossága, hogy nem tudunk kialakítani egy olyan saját oldalt, ahol kizárólag az általunk kiválasztott hírforrások hírei pörögnének. (Pedig ez lenne az ok, amiért érdemes lenne rendszeres felhaználójuk lenni.) Itt igazából mindenki a közösbe dolgozik, a lényeg tehát már inkább a közösség, és nem annyira a "saját hírportál" elkészítése.

Láthatjuk, hogy a "saját hírportál"-alkalmazások egyre inkább eltolódnak a közösségépítés felé, más szóval, egyre inkább webkettes felfogást követnek, másrészt viszont egy nagyon fontos fejlesztést még mindig nem lépett meg egyikük sem: az Ajax lehetővé teszi, hogy a hírdobozok "valós időben" frissüljenek, anélkül, hogy nekünk külön frissíteni kellene az oldalt. Ha ezt sikerül megoldani, váltani fogunk a Netvibesról. Merthogy ma még mindig ez a legmegbízhatóbb és leghasználhatóbb, legegyszerűbb "saját hírportálunk".

Szubjektív toplistánk:
1. Netvibes
2. Pageflakes
3. LinkedFeed
4. Protopage
5. FeedButler

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása