friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Az optimális Firefox

2006.02.28. 14:09 hírbehozó

Sokszor esik abba a hibába az ember, hogy felöltözteti a gépét, mint egy karácsonyfát, csüngenek rajta a csilivili alkalmazások, majd egy tiszta pillanatban ráeszmél: semmi értelme nem volt az egésznek. A feltelepített alkalmazásoknak csak töredékét használja. A felinstallált programok többsége meg a "jó lesz valamire", "nem baj ha ez is fent van" kategóriába tartozik.

Nos, így vagyunk a Firefox kiterjesztéseivel is. Az ember csak válogat és válogat a klasszabbnál klasszabb kiterjesztések között: ezt is installálom, meg még ezt is, meg ez is kell, meg még ez is belefér. Szóval szépen karácsonyfát csinálunk a böngészőnkből, és közben észre sem vesszük, hogy iparkodásunk nagyrészt értelmetlen.

A Splasho bloggere érdekes kísérletbe fogott. Azt mondta magának: ha már a Firefoxhoz összesen 1148 kiterjesztést lehet telepíteni, akkor miért ne próbálnám ki mindjárt az összeset? Végülis azért van, nem?! Nos, egy kis megszorítást azért tett:az azonos funkciót ellátó kiterjesztések közül csak egyet telepített a gépére, sőt, még így is túl nagy maradt a szám, így végül maradt a 100 legnépszerűbbnél. Ez lett a végeredménye. Don't try it at home.

Szóval körbe is kérdeztük néhány ismerősünket. A legenyhébb reakció is az volt, hogy "oh my godness". A gyengébb idegrendszerűek az "ez bazmeg nem normális"-vonalon mozogtak. Mellesleg összeszámoltuk: mi 12 FF-kiterjesztéssel operálunk otthoni gépünkön. Ennek kábé felét használjuk rendszeresen. Vajon mekkora az a kritikus tömeg, amit még értelmes feltelepíteni? 17? 31? 73? 3?

[update1] Mielőtt bárki megkérdezné, hogy miért csak írunk róla, és miért nem próbáljuk ki mi magunk is… Szóval kipróbáltuk, na. Hogy legyen benne valami sajátos is, mi a legnépszerűbb Firefox-kiterjesztések listájának utolsó darabjait pakoltuk csak fel. A lista legalján, az 1100-ik helytől visszafelé iszonytatóan szar kiterjesztéseken kell átverekednünk magunkat. Mindjárt egy VG Cats Forums Menu jön szembe. Nem hiába ez a legnépszerűtlenebb. Nem soroljuk végig a többit, nézzétek végig magatok. A lényeg, hogy sikerült szétbarmolnunk cirka 15 perc alatt a Firefoxot. Ha felveszitek a 30 legnépszerűtlenebb kiterjesztést, kicsit lassan fog újraindulni a Firefox, viszont így fogtok kinézni.

[update2] Eljutottunk 64 installált kiterjesztésig. Viszonylag könnyű volt megunni, mert sajnos a régi és szar kiterjesztések jelentős részét már nem támogatja az 1.5.0.1-es verzió, másrészt egyre lassabban indul el a brózer, harmadrészt, már alig látunk ki az ablakon, annyi itt a csilivili hülyeség. Negyedrészt könnyű halálra rémíszteni egy ilyen böngészőablakkal ismerőseinket. És végezetül: egyetlen hasznos kiterjesztést sem találtunk 64 installálást követően sem. Egyébként nagyon szimpatikus a Firefoxban, hogy 64 kiterjesztést egy rövid perc alatt le lehet takarítani. Ennyi.

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása