friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A netezők hírportálja

2006.03.02. 21:33 hírbehozó

Várható volt, hogy a közösségi hírportálok terén lesz mozgolódás. Nem abban a formában, ahogy a Memeorandum csinálja, hanem kicsit összeszedettebben. A Newsvine nem is szórakozik, egyből kihívta a hóra a Digget, azt terjesztve a neten, hogy latán lenyomják a linkmegosztó szolgáltatást, és egyébként is: ők lesznek itt a legelsők a hírásásban.

A Newsvine igazából jól érezte, hogy a Digg saját magát tudatosan ásta be az IT-geekek világába, és láthatóan jól érzi magát ott, nem kíván nyitni az egyéb tartalmak felé. Merthogy a Newsvine valójában úgy működik, mint egy jól összeszedett hírportál: vannak szép tematikus rovatai, ahol a világ minden tájáról összerántott cikkeket olvashatjuk. Persze nem ez az oldal lényege, hanem a részvétel. Ugyanis itt a tartalmakat nem fizetett újságírók és szerkesztők, hanem netezők dobják össze.

Persze van valami minimális szabályzat, amit illik betartani, de alapvetően itt a netezők alakítják a tartalmat. Azt már mondanunk sem kell, hogy a cikkeknél fejlett kommentrendszer található, sőt, chatelhetünk is egy adott témában a többiekkel. Van tematikus rss és alakítható témafigyelés is. Az indulást követő órákban meglehetősen nagy terhelés mehetett a szerverre - nem kis mértékben a diggelőknek köszönhetően - így nehézkes az aloldalak elérése, mi azonban átverekedtük magunkat a félperc fölötti oldalbetöltődéseken és beregisztráltunk. Nagyon klassz a kezelőfelület.

Tényleg flottul van megcsinálva. Szép, könnyen használható, írhatjuk is a cikkeket, egyelőre persze csak angolul, de az ígéretek szerint nemsokára a világ összes nyelvén is akár. Szóval miután megírtuk cikkünket, szépen kiválasztjuk neki a rovatot, és már publikálhatjuk is. Van régiós alrovat. A magyar itt található. És persze saját cikkeinket is megnézhetjük egy saját aloldalon, címkézhetjük az anyagokat Egyelőre tehát azok fognak ennek örülni, akik képesek és szeretnének is a világ dolgairól gyorsan cikkeket írni angolul. Vigyázat, a rendszer intelligens tartalomfigyelővel is rendelkezik, így hamar lebukunk, ha már megjelent hírügynökségi jelentések vagy cikkek bekopírozásával próbálkoznánk.

Azért annyiban maradjunk, hogy a Diggnek nem fog igazi konkurenciát jelenteni. Egyrészt a Digg nyilván egy sajátos térben mozog (IT), másrészt egy egészen másfajta, sokkal egyszerűbb hozzáállást igényel, mely sok szempontból közelebb áll a manapság oly népszerű webkettes mentalitáshoz. Persze a Newsvine-ra sokminden vár a szervertúlterhelődésen túl is a jövőben: szerzőjogi perek, vívás az igaz-hamis tartalmakkal, a spambloggerekkel és a Digg kommentelőivel, valamint a frisseség szinten tartásával Ezzel együtt akár még sikeres is lehet. Végülis az olvasók írják. Csak jobban tudják. Khm.

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása