friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2.0 márpediglen nincsen

2006.03.03. 10:20 hírbehozó

Nem mi, hanem a CNN próbálkozik forradalmat csinálni a Web 2.0-ból. Egy meglehetősen kétlelkű cikket írt a CNN Money "Business 2.0" akcióbrigádja. Az egyik oldalról piszmognak egy sort azon, hogy a Web 2.0 igazából egy nagy értelmetlenség, melyet csak kalandorok és befektetni vágyók hájpolnak, és többszöri próbálkozásra sem sikerül értelmet adni ennek a kifejezésnek. (Persze kérdés, hogy akkor magukat miért hívják épp Business 2.0-nak, ha az egyszer annyira ciki és megfoghatatlan.)

Nos, a következő mondatban pedig már a Web 2.0 hájpolását erősíti a cikk, csak ők épp Next Web-nek, vagyis Következő Webnek nevezik ugyanazt! Optimizmussal vegyes idealizmussal írnak arról, hogya Szilícium-völgyben már a következő Google és Microsoft ügyködik, csak ma éppen még nem látszik pontosan, hogy melyik webkettes cég veszi majd át a mostani nagyok helyét. De persze a Business 2.0 majd megmondja.

Az írás a Flickr, a MySpace vagy a Wikipedia népszerűségét csak kiindulópontnak tartja, és azt valószínűsíti, hogy a befektetők az újabb webkettesek felé fognak elindulni. Hogy kik ők? Egy szép hosszú listát olvashatunk a jövő webkettes reménységeiről, de előbb még megtudhatjuk, mit is jelent a webkettő motorja, a social media.  A web új kultúrája egészében arról szól, hogy a fogyasztó alakít: ez a közel 30 millió blogból és a 70 millió Flickr-képből áll össze. "Egy klikkeléssel mindenkiből lehet újságíró, fotóriporter vagy DJ." Na persze. De nézzük, hogy a Business 2.0 újságírói szerint mely webkettesek mozgatják itt a szálakat:

Digg (hírgyűjtő) Last.fm (közöségi rádió) Newsvine (közösségi hírportál) Tagworld (social networking - kapcsolatépítés) YouTube (videómegosztás) Del.icio.us (közösségi bookmarkcsere)-Flickr (képmegosztás) Webjay (playlist-megosztó) MyWeb2.0 (Yahoo hájp) Bloglines (online rssolvasó) Eurekster (csináld magad-kerresőmotor) Simply Hired (álláskereső) Technorati (blogkeresőmotor) Trulia (ingatlankereső) Wink (címkekereső) Google (blog- és videókeresővel turbózva) Fonality (nyílt forráskódú telefonszoftver) SIPphone (nettelefon szoftver) Iotum (huhh, ezt nehéz elmagyarázni. Smart platform? Nézzétek meg, kurva jó.) Vivox (p2p hangátviteli tehcnológia) Skype (nettelefon) JotSpot (wiki) 30Boxes (online naptár) 37Signals (online projektmenedzsment) Writely (online szövegszerkesztő) Zimbra (szép ajaxos emailszolg.) Windows Live Brightcove (iTV) Jigsaw (üzleti kontaktadatbázis) SimpleFeed (rss marketing) Salesforce.com (vállalati platform) Six Apart (blogszolg) Amazon.

Mostmár nincs más hátra, minthogy a fenti listából kiválasszuk azt a 2-3-at, melyeknek esélye van az életbenmaradásra, profitra, folyamatos fejlesztésre, marketingre, legalább egyéves büdzsére. Hail, hail the lucky ones.

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása