friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Flagr: élet egy virtuális térképen

2006.03.09. 20:22 hírbehozó

Ma még nagy kérdés, hogy melyik lesz az a következő közösségépítő webes szolgáltatás, melyre ráharapnak az emberek. A sikersztorit ma idehaza szinte kizárólag az iwiw jelenti. Ez az egyetlen olyan webkettes kezdeményezés, melynek sikerült igen széles körben elterjednie. A népszerűség nyilván az egyszerűségben keresendő.

Az iwiw-et vagy a MySpace-t nehéz követni. A nehézség korlátja, hogy ki kellene találni azt, hogy a netezők nagy csoportját hogyan lehet rávenni valami közös játékra. Mert ez az új élmény a neten, nem a huszonharmadik bulvárportál megjelenése, mely ugyanazokat az agyonrágott rendőrségi híreket és sztárpletykákat veszi kölcsön más oldalakról, mint a többi.

De térjünk vissza a "népszerű webkettőre". Milyen lenne, ha egy webes szolgáltatásban nem ismerőseinket jelölgetnénk be, hanem egy kicsit a Világpolgár vonalán elindulva kedvenc helyeinket osztanánk meg egymással. Ha már webkettő, akkor az egészet vetítsük rá a térképre (persze csakis a GoogleMapsre), tegyük nagyon közösségivé, és már kész is az újabb csodarecept. Lehet rohanni a fejlesztőkhöz.

Persze, hogy megint nem mi, hanem valaki más gondolta ezt végig részletesebben. A Flagr három San Franciscó-i fiatal ötlete. Olyan webes szolgáltatást szerettek volna, melynek segítségével bárki könnyedén megoszthatja másokkal, hogy éppen hol jár.

Az egész annál használhatóbb, mert egy nagyon egyszerű módszerrel akár mobilunk segítségével is letűzhetjük a zászlót a virtuális térképre. Tehát ha nyaralunk vagy csak valami érdekeset látunk utazás közben, valami olyat, amit szívesen megosztanánk barátainkkal, rábökünk a virtuális térképre, leírjuk néhány mondatban a sztorit és kész. Nagyon klassz a statisztika. Két szempont szerint listázzák nekünk a felhasználókat: a legtöbb zászlót elhelyezőket és a Worldlinesseket. Utóbbi azokat jelöli, akik a legtöbb olyan emberrel állnak kapcsolatban, akik távol élnek tőlük: más földrészeken, más országokban.

Ha továbbgondoljuk a Flagr ötletét, lehetne csinálni mondjuk olyan blogokat, melyek mindössze egy nagy GoogleMap térképet tartalmaznak, rajtuk az aktuális pöttyökkel, amik említésre érdemes helyeinket tartalmazzák. A zászlókhoz képeket is rendelhetünk, ami egy nagyon klassz, amit egy nagyon klassz ajaxos megoldással meg is jelenítenek a szövegbuborékból.

Bár a szolgáltatás csak nemrég indult, máris találtunk egy magyar felhasználót. Gyurkovics Ferenc a Vodafone projektmenedzsere ezen a Flagr-oldalon mutatja meg nekünk, hogy hol járt, mit csinált a nagyvilágban, amikor éppen nem a tarifacsomagokhoz értett. Respect.

[update1] Úgy tűnik, nem volt érdektelen foglalkozni ezzel a témával - nem sokkal a Flagr megjelenését követően. Az elmúlt órákban ugyanis szép számmal jelentek meg magyar felhasználók, és a legváltozatosabb helyeket jelölték meg. Szóval ebből is látszik, hogy nagyon népszerű tudna lenni egy ilyen szolgáltatás itthon is. Szemezgessünk: itt van mindjárt a júzer (marketingkampányoló?) aki a budapesti McDonald's-okat kezdte el zászlózni. Benjamin viszont már a tudatosabb felhasználók közé tartozik: megmutatja nekünk, hogy hova fog költözni, hol dolgozik, és hogy járt az USA-ban egy csomó helyen, ahol sok képet csinált. Azt is megnézhetjük. És ez még csak az első néhány óra volt. Nagyszerű webkettes közösség fog itt kialakulni, valami azt súgja.

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása