friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Saját keresőmotor

2006.03.16. 09:29 hírbehozó

Várható-e változás a keresőmotorok háza táján - sokszor felteszik ezt a kérdést mostanában. A válasz egyértelmű igen. Az internetezés egyik alapcselekvésévé vált a tartalomkeresés. Így volt ez a Google előtt is.

Vannak, akik még emlékeznek arra, hogy mekkora szám volt, mikor az Altavistában megjelent a képkereső szolgáltatás. (1996-ban még így nézett ki, 2000-ben pedig már így.) A Yahoo és a Google keresőinek sikere pedig ismétcsak azt bizonyították, hogy az interneten tartalmat keresni kiemelten fontos tevékenység, vagyis ebben kell előrelépni.

Joggal lehetett hát számítani arra, hogy vagy a Google vagy a Yahoo fejleszti tovább - az új technológiák és ismeretek fényében - keresőmotorját. Ez meg is történt. Kisebb fejlesztések folyamatosan voltak mindkét cégnél. Most azonban azt láthatjuk, hogy alapvetően új felfogású keresővel a Microsoft Live.com projektje rukkolt elő - elsősorban az AJAX tudatos alkalmazásával, és a "felhasználói élmény" erőteljes növelésével. Persze a kis webkettes fejlesztőcégek is sokat töprengenek azon, hogy hogyan lehetne a felhasználóknak egy, a maiaknál jobb és használhatóbb keresőt biztosítani.

Az egyik ötlet az volt, hogy csináljunk olyan keresőt, amiben mi mondjuk meg, hogy milyen szájtok tartalmában akarunk keresni. Persze a Google is alkalmas erre a jól ismert megoldással. De itt csak egyetlen szájtra tudtuk szűkíteni a keresést. Nos, a Rollyo ezen igyekszik segíteni. A YahooSearch-ön alapuló alkalmazás megadja a netezőnek azt a lehetőséget, hogy csak olyan szájtcsoportokon keressen, melyek valószínűleg releváns találatot adnak.

A Rollyo attól lesz webkettes, hogy ezeket a saját keresőmotorjainkat megoszthatjuk másokkal, sőt, címkékkel és névvel láthatjuk el a keresőadatbázisainkat. Firefox-tool is rendelkezésre áll, így akár közvetlenül a böngészőből is megindíthatjuk saját adatbázisainkban a kereséseket. Hasonló kezdeményezés a Zeal, mely arra helyezi  a hangsúlyt, hogy a netezők mondják meg, melyek azok a szájtok, melyek releváns találatokat nyújtanak. De itt van az IllumiRate is, mely nem annyira közösségi, de annál inkább elitista: a szerkesztők értékelik a szájtokat, így próbálják a keresési találatokat minél relevánsabbá tenni.

Nem biztos, hogy forradalmasítani fogják az online tartalomkeresést, de ezek a fejlesztések, próbálkozások is mutatják, hogy gondolkodni mindneképpen érdemes a jövő keresőmotorjain. Mert itt a pici siker is sok pénzt hozhat.

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása