friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Béták vagyunk-e még?

2006.04.08. 17:47 hírbehozó

Ma már szinte sikké vált bétának lenni. (Főleg a webketteseknél.)  Amíg ugyanis béta egy alkalmazás, addig nem lehet felhánytorgatni, hogy miért olyan béna (sic!), miért nem működik minden úgy, ahogy kellene, stb. A bétaságot persze felfoghatjuk pozitívumként is.

Ugyan mit értünk azalatt, hogy egy webes cucc "készen van"? Hiszen a fejlesztésnek épp az a lényege, hogy sosincs vége. Egy komoly alkalmazás mindig fejlődik, csiszolják, kalapálják, kiegészítik, egyszerűsítik, alakítják. Tehát végül is mi nem béta? Amit magára hagynak! Amivel nem törődnek!

A béta persze a fejlesztők körében eredetileg meglehetősen konkrét dolgokat jelentett: egy program már tartalmazza az összes főbb elemét, és már van olyan állapotban, hogy egy szűk kör tesztelheti - persze annak tudatában, hogy ez-az még változhat, és hogy nem is feltétlenül stabil ez a tesztelésre kiadott program.

A webkettes szájtoknál láthatjuk, hogy nem szűkítik a bétatesztelők körét néhány sokat tapasztalt szakemberre, hanem megnyitják a nagyközönség előtt is az utat, hogy próbálkozzon, rángassa a dzsojsztikot, püfölje a billentyűket, fedezze fel az összes hibát a bétaverzióban. Ha lehet minél gyorsabban.

A Writely érdekesen fogja meg a bétakérdést. A kezelőfelületen láthatunk egy BetaMeter névre keresztelt kis featúrát, mely egy százalékszámot tartalmaz. Ha ráklikkelünk, a következő szöveget olvashatjuk: "Tudjuk, hogy nagyon népszerű béta tesztbe maradni a végtelenségig. De, mindig is célunk volt, hogy véget vessünk a béta időszaknak egyszer. A kérdés csak az: Készen állunk már? Mondd el, mit gondolsz!" Három válaszlehetőség van: Igen, Nem és Mégse. Részünkről a Writely még maradhat béta, mert például néha még mindig összeomlik, és a betűtípus módosítás sem mindig megy elsőre.

De azért vettük a lapot. Hárítsuk a felhasználóra a döntés jogát. Aztán forduljon a nép saját magához, ha esetleg bétaságokat fedez fel a "kész"-nek deklarált Writelyben. Amúgy meg - bár jelenleg 64 százalékon áll a Beta Meter -, ha a számláló valóban az "igen" és "nem" szavazatokat méri, akkor bizonyára sosem lesz vége a Writely bétaságának, hiszen egyvalaki mindig lesz, aki szerint ezen a webes szövegszerkesztőn még lenne mit javítani.

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása