friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Mindig két választás között vagyunk

2006.04.24. 13:30 hírbehozó

Minden marad a régiben. A szocik kicsit ráerősítettek, Mikola meg elvitt néhány fideszes mandátumot a keleti végek felé. Annyira sietett, hogy vasárnap este már nem is tudott felsorakozni Orbán mögé, amikor el kellett magyaráznia a főmérnöknek, hogy a vereség valójában győzelem. De mindegy, mert ő vállalja a felelősséget, és majd a Fidesz-kongresszus nyilván önvizsgálatot tartva megint megválasztja őt főmérnöknek. Szabadon, autonóm módon. Ahogy egy kongresszushoz illik.

Gyurcsány aznap este semmitmondó beszéddel kínálta meg a győzteshez húzókat. Végülis ez volt a legjobb, amit tehetett: meg kell óvnia magát attól a kényszerképzettől, hogy ő maga második Orbán. Pedig sok új szoci szavazó titkon azért mégis, na de mindegy. Éljen a szocidemokrácia. A liberálisoknál este egy pillanatra megfagyott a hangulat: mikor kiderült, hogy a szocik akár még abszolút többséget is, aztán persze mégsem, úgyhogy végtére is nemhiába adták oda azt a sok egyénit. Lesz még itt liberális miniszter. Nyilván nem is egy.

A mostani választás underground, igazi alulról jövő kezdeménye az emdéef. Dávid megmondta, hogy ő ott a fideszes szavazóbázisban látja az emdéefeseket. És a jobboldalon meg történelmileg nem nagyon jön össze az egység, akkor legalább legyen egy intellektuális diverziti. Mit tanulhattunk meg 2006 választásából? Hogy ellenzékből is lehet veszíteni, és hogy a nagy zakóhoz nem elég pusztán rossz embereket kilökdösni a kamerák elé, hanem kell némi ideológiai káosz is.  Jobboldali baloldaliság, nemzeti teljes foglalkoztatottság, tőkellenes gazdasági felzárkózás, semjénliberalizmus.

Máshogyan nézve: végre Gyurcsány is nyert választást, így beállhat végre elődjei, a kampányt végigharcolt kormányfők sorába. Nyilván a választók többsége már tudja, hogy nehéz két év következik, de ezen túl kell lenni, és a feladatra még mindig jobb ő, mint Orbán, aki megint inkább a protekcionizmus irányába tette volna meg az első határozott nemzeti lépést.

Mindig két választás között vagyunk, fordul felém kialvatlan szemekkel a kampánytanácsadó, aki még egy szilvát legurít, majd visszatér az övéihez elmagyarázni azt, ami velük történt. Az istenadta nép évezredek óta valami perverz humortól vezérelve imádja látni a pökhendi politikusok bukását. Most is ezt láttuk. A fülke magányában leszavazó választópolgárok pedig visszatérnek hétfőn munkahelyükre, köszönnek illedelmesen a főnöknek, majd egy kaján mosollyal arcukon nekilátnak ismét a munkának. Mr. Nemzetikonzultáció pedig ül, és nem érti.

"A választások elvesztését a legfényesebb vereségnek nevezte a Fidesz szombati kongresszusán az elnökség beszámolója. Az elnök, Pokorni Zoltán szerint pártja a szervezettség és a mozgósítás terén maradt alul, a politikai küzdelmet megnyerte. Orbán Viktor sem fukarkodott a jelzőkkel: ő úgy ítélte meg, hogy minden idők legsikeresebb kampányát tudhatja maga mögött a Fidesz, mivel még soha nem volt pártnak, illetve a polgári oldalnak akkora támogatása, mint most." Ez bizony 2002-ben történt.

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása