friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Itt az új freeblog, vundabá

2006.05.27. 13:37 hírbehozó

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a freeblognak nem most, hanem úgy jó fél éve kellett volna megújulnia, megszépülnie. So fapados volt ugyanis, ráadásul megjelent a blogter, ami azért inkább hasonlított 2005 dizájn-tech felfogására, mint a kis csapzott freeblog.

De most fordult a kocka, mindenekelőtt azzal, hogy a freeblog felvette a kesztyűt, és a blogter "az első hazai web 2.0 portál" matricáját relativizálja eképpen: "az első hazai web 4.0 portál". Nos, inkább másszunk is ki a homokozóból, mert szép dolgokat is láthatunk a megújult freeblogon.

Régi tartozásukat sikerült kiegyenlíteni azzal, hogy van végre kommentrendszer, cserébe - legalábbis ma még - az rss-csatornák postlinkek nem működnek, ahogyan a kommentrendszer sem, de ez korai bétáknál még bocsánatos bűn. A legszebb dolog ebben a freeblogban az AJAX-os kezelőfelület. Gyönyörű javascript megoldásokat láthatunk, melyek nagyon intelligensen, érthetően működnek is. Kis probléma, hogy például Firefox alatt néha kicsit rángatózik az oldal, midőn navigálunk. De ez már nem szárítja fel örömkönnycseppeinket. Soroljuk inkább a további jópontokat: egyszerűbb és használhatóbb kategorizálás, újdonságként címkézés. Emellett pedig okosabb lett a fájlfeltöltés is. Ami eddig sem volt a freeblog gyengesége, na de most: képfeltöltés gyorsan, egyből megadjuk, hogy merre tartson a kép, majd bekerül a postba, mentés oszt jónapot.

Nagyon jók a segítő funkciók is: lehet választani, hogy wysiwyg-szerkesztővel vagy html-szerkesztővel akarjuk-e nézni az oldalt. Mindegy, szóval 5 perc alatt bele lehet szeretni az új freeblogba. Csak remélni lehet, hogy a konkurensek is feltámadnak, felfedezik maguknak az AJAX és a usability kifejezéseket, és elkezdik azokat erőteljesen alkalmazni is szolgáltatásaikra. A freeblog vérbeli 2.0-s blogmotorrá vált. Persze egy blogmotor már önmagában webkettes, de a finomságok, eszközök tudatos használata teszi kiemelkedővé a szolgáltatásokat. Ennyi jót összesen nem mondtunk az elmúlt hónapokban. Úgyhogy mostmár elég legyen.


1 komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása