friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Idill és katarzis az Internet Hungaryn

2006.10.17. 14:52 hírbehozó

Téridő ugrásokat folytatunk, repeptitíve. Így jutottunk a következő információkhoz. Baja Ferenc, mint önéletrajzi ihletésű parlamenti blogjában írja, gyermekkorában nehezen illeszkedett be környezetébe. Az idei IH-ra nem mint okleveles népművelő, hanem mint a Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep alapítója kapott meghívást. Évértékelő beszédében Tim O'Reillyt felülmúlva értekezett a közösségi webes szolgáltatások archetípusáról, s annak a társadalom mélyrétegeire gyakorolt konvergáló hatásáról. A nézőtéren az okosan központozott beszéd katarzispillanatainál meg-megjelent egy-egy könnycsepp az arcokon, elhalkultak a lépések a széksorok közt, s egy pillanatra felpislákolni látszott a wifi-radar a szunnyadó laptopokon.

Béla, aki téridőugrásom első alkalmával épp mellettem ült, arról motyogott valamit, hogy vajon miként lehetne megnyerni a következő választásokat ezekkel a webkettes közösségi dolgokkal. Arra jutott, hogy szerencsére van nekünk Kókánk meg Bajánk, úgyhogy ezek a bátor fiatalok biztosan kifundáltak már valamit. Már félig hangosan mesélte, hogy bár a rendszer kivételezettje volt, ő soha semmit nem fogadott el, csak azért mert élmunkásnak teremtette a jóisten. Bele-beleszív a jéghideg Sex On The Beachbe, és a régi időkre gondol, mikor még a hálózatépítésnek és az ismerősi kapcsolathálózatoknak egészen más jelentése volt.
Ki is osontunk a teremből, hogy szemügyre vegyük, miként kell úgy nyakkendőben üzletet kötni, hogy közben az egész egy kedélyes együttszendvicsezésre hasonlítson. Egy almenedzser lépett a pulthoz, majd a sonkás szendvics - kaszinótojás light kombó kikérése közben halkan hozzátette, hogy közösségi lesz. Erre Marika nem habozott, leharapta a kis Pistike szendvicsének felét, s elnyalt rúzsfoltos ajkai közt kipréselődött a titok: harness your collective intelligence, my dear.

A folyosókon, cigizőhelyeken terjedő pletykák szerint fogy a fejléces, előfogalmazott céges szerződésminta, és a webet is egyre többen - auu helyett - szimpla v-vel mondják. Ezek nem jó jelek. Szerencsére a hideg, késő őszi balatoni táj mindenkit kellő önmérsékletre int: az élet - miként ez a mese két nap - nem örök. Az öröklét csak a Szilícium-völgyben jár minden egymilliárdomodik unique visitor után.

komment Címkék: internethungary2006

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása