friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Lapozgasson a tudod ki

2007.01.15. 09:50 hírbehozó

Elképesztően fondorlatos találmányai vannak az online hírszájtoknak. Az egyik szörnyeteg, melyet megszületése óta utálok, az a külön oldalakra bontott cikk. Tudjátok, amikor a cikk első flekkje után a "következő oldalra" kell kattintani, hogy elérjétek a cikk folytatását. Onnan meg mégtovább, ha a cikk harmadik, ém még nem befejező részét akarjátok elolvasni.

Nem vagyunk naívak, tudjuk, hogy a cikkek oldalakra törése nem azért alakult ki, hogy "az olvasó ne únja el magát egy hosszú cikk láttán", hiszen ennek orvoslására mindjárt két kiváló megoldás is van: 1. közcímeket kell adni. 2. nem kell kilométer hosszú cikkeket írni a webre, mert a kutya sem olvassa el. Megértem a lényeget, és továbbkattintok. Fel sem merülhet bárkiben is, hogy a világító monitor előtt, ráadásul hatalmas villogó banerek kereszttüzében fogok elmélyülni a 6-os verdanákkal kiírt szövegtengerekben.

A webes tartalomfogyazstás a mi olvasatunkban arról szól, hogy: a tárgyra térni, leírni a lényeget és elköszönni. Esetleg folytatásokban megírni, ha olyan fontos, hogy nem lehet 2 flekkben megfogalmazni.

A cikkek oldalakra törése persze nem a fenti jelenségek nem ismerete miatt született meg. Hanem azért, hogy egy cikkből még több oldalletöltést sajtoljanak ki. Pontosabban a felhasználót rávegyék arra, hogy egyetlen cikk elolvasása közben is kattintson, mert abból lesz az oldalletöltés, amabból meg a klassz statisztika és a reklámbevétel.

Ha valaki így akar ügyeskedni, az jobban jár, ha képgalériákkal szórja tele a cikkét. Minden egyes megnyitott galériaoldal egy oldalletöltés, és ott ráadásul még értelme is van (oldalletöltődés-optimalizálás) a külön oldalakra bontásnak.

Jó, azért mindenre van megoldás: ha lapozgatós cikkhez érünk, azonnal nyomjuk meg a nyomtatási kép gombot, és ha szerencsénk van, hirdetésmentesen, egybe olvashatjuk végig a terjengős cikket.

A blogoknál picit más a helyzet. Ott le van szarva az oldalletöltés. Inkább azért teszik be a "tovább" linket sokan a postokhoz, hogy a túl hosszúra nyúlt szöveg, ne nyomja le teljesen "hajtás alá" az időben korábbi bejegyzéseket.

Én sem szeretem a Webisztánon betenni posthoz az "olvasok tovább" linket. Az ok, amiért néha mégis, mert képtelen vagyok röviden fogalmazni. Vagyis saját pongyolaságom jele a "tovább" link bebiggyesztése. Fel sem merül bennem, hogy csacska hazugságokkal megkíséreljek érvelni létjogosultsága mellett. Mert az nincsen neki.

7 komment Címkék: média betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása