friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A politika és a média erodálódása

2005.06.28. 10:27 hírbehozó

A Pew időszakos kutatása szerint a közvélemény egyre kritikusabban viszonyul a médiához. Az amerikaiak szerint elsősorban a sajtó patriotizmusa, korrektsége kérdőjelezhető meg, de az elmúlt években egyre nagyobb számban érzékelik a politikai elfogultságot is.

A kutatás érdekessége, hogy míg egyre kritikusabbak az emberek, a hírmédia népszerűsége alig csökken. Elsősorban a napilapokkal kapcsolatos "inkább pozitív" értékelés magas (80%), de hasonló a tetszési indexe a helyi és kábel tévécsatornák is (79-79%). A nagyobb médiumok kedvezőbb megítélés alá esnek az emberek szemében, mint mondjuk a kormányzati intézmények. Mert míg a sajtó megítélése 2001-től csak néhány százalékponttal esett, addig például az amerikai legfelsőbb bíróság 12 százalékos, a Kongresszus pedig 11 százalékos népszerűségvesztést könyvelhet el.

Hiába gondolja egyre több amerikai, hogy a médiának ma már kevésbé lehet hinni, kedvező megítélése nem romlik ezzel arányosan. A politika viszont e felmérés szerint is gyorsabban képes elveszíteni az emberek bizalmát, mint mondjuk egy tévécsatorna. Jól van ez így.

komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása