friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A megdöbbentő blogkutatás

2005.12.09. 14:17 hírbehozó

"Egy német piackutató cég 100 ezer felhasználó megkérdezése után arra a megdöbbentő megállapításra jutott, hogy többen írnak blogot, mint ahányan rendszeresen olvassák mások online naplóját." (Index cikke)

Felhívnánk a figyelmet a cikk leadjében használt "megdöbbentő" szófordulatra. (Az Index cikkének forrása a Spiegel. Az online kiadásában is megtalálható a vonatkozó cikk.) Szóval ott tartunk, hogy az online német megkérdezettek 4 százaléka állítja, hogy rendszeres blogolvasó, és 12 százalék meg azt mondta, hogy blogot ír.

Mi a megdöbbenés tárgya? A megfejtést a "rendszeres" kifejezésben találjuk. Ugyanis a 4 százalék rendszeres blogolvasó mellett van még 16 százalék eseti blogolvasó is. Ha a két számot összeadjuk, 20 százalékot kapunk, ami azt jelenti, hogy többen olvasnak blogot, mint ahányan írnak.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy jelentős csoportot alkotnak azok, akik úgy olvasnak blogot, hogy közben nem ismerik fel, hogy az a tartalom, amit éppen olvasnak egy blog.  Így a kérdezőbiztosnak lazán azt mondják, hogy ők nem olvasnak blogot, viszont esetleg a kedvenc weboldaluk a Tékozló Homár. (Erről a jelenségről korábban már írtunk.)

Ezzel együtt nincs abban semmi meglepő, hogy a blogírók és blogolvasók tábora közel ugyanaz a csoport, hiszen a blogoszférában hatványozottan fontos a közösségi jelleg. Az a blogolvasó, aki nem ír blogot, előbb utóbb úgyis meg fog próbálkozni vele. És fordítva: aki blogot ír, az olvas is. Márha a blogroll kattintgatása kimeríti az olvasás fogalmát.

A fenti idézett német kutatásból sommásan levonhatjuk azt a következtetést, hogy a blogírás fontos mozgatórugója az exhibicionizmus. Másrészt pedig nyilván kevesen írnak olyan blogot, amit mások szívesen olvasnak. Harmadrészt: a blogoszférában író és olvasó egy csapat. Nem úgy mint a "hagyományos" média esetében.

Még egy megjegyzés: a blogok döntő többsége személyes blog, ami nem vonzza annyira az olvasottságot. Annál fontosabb lenne egy olyan felmérés, mely azt méri, a különböző műfajú blogok különböznek-e olvasottságban, periodicitásban, egyebekben. Bár "megdöbbentő" az a felmérés sem lenne.

komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása