friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A Nagy Könyv tanulságai

2005.12.18. 12:51 hírbehozó

Egy fél éve rámutattunk a Nagy Könyv-jelenségre. Most úgy tűnik, telibetaláltunk. A Nagy Könyv játék arra volt jó, hogy kiderüljön, az emberek tényleg nem olvasnak könyveket. Az a tény ugyanis, hogy az Egri csillagok végzett az első helyen, nem azt jelenti, hogy az emberek szeretnek újraolvasni klasszikusokat.

Hanem pontosan azt jelenti, hogy utolsó olyan olvasmányuk, melyről biztos ismereteik, ma is megragadható élményeik vannak, az a kötelező iskolai képzés idején kötelező jelleggel olvastatott Egri csillagok. Nem jellemző ez mindenkire, de a többség, úgy látszik, gyermekkora kötelező olvasmányait citálja, ha azt kérdezik: melyik a kedvenc?

Nincs is ezzel semmi baj. A Gutenberg-galaxis nem tűnt el, csak átalakult. Mert a közhiedelemmel ellentétben az interneten is sokat olvasunk (például itt és most), a kinyomtatott magazinokról, az iskolai tananyagokról, valamit az egyéb, aktuálisan kiemelten hasznos brosúrákról nem beszélve.

Ami szánalmas ebben az ügyben az két dolog: mindenekelőtt az MTA elnöke, aki ilyen bumfordi véleményt bír belemondani mikrofonba: "időszerű a Gutenberg-galaxis reneszánsza, hiszen a könyv változatlanul nagyon fontos szerepet játszik az egyén fejlődésében. Az ember szinte együtt él és gondolkodik a szereplőkkel az olvasás heteiben; az olvasás tartós, a film ezzel szemben csak 1-2 órás, a nézőre kényszerített szerepeket kínáló élményt jelent." (via origo.) Nem tudjuk, hogy egyszerűen primitivitásnak vagy inkább nettó rosszaindulatúságnak tudjuk-e be ezt a körmönfont, átlátszó okoskodást.

A másik nagy buktát az MTV könyvelheti el. Kedves és szeretett állami csatornánk ugyanis a BBC sikerén felbuzdulva gondolta azt, hogy végig tudja vinni az import cuccot saját gyártásban. Nem tudta. A játékot annyira elnyújtották, hogy a emberek többsége már arra sem emlékszik, hogy mikor kezdődött. (Kerek egy éve!) Amúgy meg Varga Editnek jobban állna valami Önök kérték-díszletbe öltöztetett nagymamaműsor. Valahol a Hálózat tévé vasárnap reggeli műsorsávjában. Ezt halálosan komolyan mondjuk.

A néző megpróbáltatásai ezzel nem értek véget: jön a "Ki mit tud?". Nagy móka lesz, tuti.

[update] Alig nézte valaki a Nagy Könyvet.


komment Címkék: tévémaci

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása