friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




newyork#23 - Harlem és a hipsterek

2006.10.05. 09:00 hírbehozó

Manhattan a sikeres városfejlesztés következtében az elmúlt években élhető, bizotnságos városrész lett. Miért érdekes ez? Mert hiába is keresnénk a filmekben ábrázolt füstös, sikátoros, félelmetes Gotham Cityt, ahol a köztéri lámpák árnyékában gonoszok és szuperhősök csapnak össze éjjelente.

Ugyanakkor Manhattan történelmének megmarad egy szépséghibája, melyet semmilyen jó várospolitika nem tudott elkaparni. A huszas évektől kezdve Manhattan északi része (a 125. utcától északra) folyamatosan pusztult le. A holland Haarlem mintájára alakult kistelepülés átváltozott az olcsó, lepukkant ingatlanok mekkájává.

Miután a háztulajdonosok - fehér érdeklődő hiányában - feketéknek kezdték el kiadni a lakásokat, a fehér lakosság szépen-gyorsan kezdett elszivárogni a városrészből. A szegregálódás hiánytalanul ment végbe: Harlem 100 százalékban fekete negyeddé vált. Dzsessz, lepukkant századelős háztömbök, baptista templom overload. A fehér ember fehér holló. Black culture, remedy. Íme Harlem:









A harlemi szubkultúrát a Morningside Heights bölcsészes-egyetemi légköre váltja fel. Haladunk vissza, lefelé a Broadwayen. A Columbia Egyetem, a Tom's Restaurant és a Central Park irányába. Egészen a Strawberry Fieldsig. John Lennon emlékhely a sötét parkban. Hipsterek éneklik a beatle dalait. Long Island-i hipster kér cigit. Azt mondja, én vagyok a harmadik magyar akitől életében lejmolt.

Foglama sincs, hogy hol ez a Magyarország. Long Island sem a kánaán. Neki nincs amerikai álma. Lennon-dalok, lsd, lógás a sötét parkban. Mögöttünk a belvárosi felhőkarcolók fényei. Az az igazi erdő, nem ez. Ő sose tartozott oda. But it's okay.






2 komment Címkék: new york

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása