friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.18. 16:28 hírbehozó

Netszűrők, kíváncsiskodó szülők

Röviden összefoglalnám a Pew amerikai kutatócég legutóbbi felmérését. Először is, a tinédzseres amerikai családok több mint fele otthoni számítógépén üzemeltet valamiféle tartalomszűrőt. Mind a tinédzserek, mind szüleik közül sokan gondolják úgy, hogy a tinik csinálnak olyan dolgokat a neten, amit nem engedélyezne a szülő.

A kutatásból az is kiderül, hogy a szülők általában bizalmatlanok gyermekeikkel kapcsolatban. Ugyanis azt gondolják, hogy a fiatalok túl merészek, túl elővigyázatlanok a virtuális térben. Persze itt van egy generációs feszültség is, hiszen a tinik éppen az internet-használatkor próbálgatják függetlenségüket, önállóságukat. (Mondjuk azért a lakcímeteket, képeiteket azért ne égessétek bele egy pornsite szerverébe, ha lehet.)

A felmérésben azonban a következő két eredmény a legérdekesebb. Egyrészt a szülők többsége utánanéz annak, hogy a gyerek milyen oldalakat látogatott korábban. A másik pedig, hogy sok szülő úgy próbálja meg kordában tartani a rakoncátlan tizenéves netezőt, hogy a számítógépet a lakásban olyan helyre teszik, ahol könnyedén rápillanthatnak a monitorra. Egyébként ez utóbbi módszer lehet hogy bizalomgerjesztőbb, gerincesebb, mint suttyomban kémlelni a gyerek historyját, vagy szűrőkkel bénázni, amíg a tini iskolában van.

komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása