friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.21. 12:24 hírbehozó

A világ első országa digitális filmszínházakkal

Írországban a világon elsőként cserélik le a 35 mm-es mozitekercseket digitális "kópiákra". Az Ír Filmtanács kommentje szerint az újítás sokkal jobb hang- és képminőséggel fogja elkényeztetni a Zöld Sziget mozibajáróit.

Az új megoldás nem csak jobb minőséget, hanem alacsonyabb kölcségeket is garantál. A hagyományos kópiák kora lejárt. A digitális technológiával lehetőség van arra, hogy a filmszínházak egy biztonságos szerverről egyszerűen letöltsék a nagy felbontású, jó minőségű digitális filmváltozatot, így nem csak gyorsabb és hatékonyabb, hanem olcsóbb is lesz egy filmvetítés.

A BBC a hírhez azt is hozzáteszi, hogy az írek Európában a második legnagyobb mozibajárók. A magyar filmszínházak és a filmes büdzsét nézve talán érdemes lenne elgondolkodni ezen a fejlesztésen. Egyszersmind talán megoldódna a vidéki és kisebb filmszínházak lehetetlen anyagi helyzete is. Arról nem beszélve, hogy minden magyar filmnél azon megy a szenvedés, hogy hány kópiára van pénz, vagyis hány moziban tudják egyszerre játszani. Az íreknél ez már nem probléma.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása