friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.24. 18:54 hírbehozó

Mi a szar az az RSS?

Kicsiny hazánkban általában még a fenti kérdés formájában kezdődik és fejeződik be egy RSS-ekkel foglalkozó beszélgetés, közben a világ naposabbik oldalán már az új netes kütyüben rejlő lehetőségeken tanakodnak.

Az elmúlt időszakban több felmérés is készült a tengerentúlon, melyek azt vizsgálták, hogy az online amerikaiak mennyiben használják ezt a szolgáltatást. A kutatások szerint a következő években nem csak az RSS, de az egyéb, mobilon érkező hírszolgáltatás is egyre népszerűbb lesz.

A Slashdot például saját, négymilliós IT-savvy olvasótáborát szondáztatta meg. Ennek alapján nem csak a drasztikus növekedés garantált, de a technológiai fejlődésre is igényt tartanak a netezők. Ebből következően persze előbb-utóbb az RSS-readerek is tökélesednek majd. És talán megérjük, hogy lesz egyszer egy felhasználóbarát, magyar nyelvű RSS-olvasó is, és akkor idehaza sem lesz fehér holló az ereses.

Ma már minden nagyobb amerikai hírportálnak van RSS-feedje, és a hazaiak közül is találunk egy-két úttörőt: Index, hvg.hu, hirtv.hu, stb. A blogoknál - idehaza is - elterjedtebb ez a hírszolgáltatási forma. Például a Hírbehozót is olvashatjátok RSS-en. Aki ért valamennyit angolul, az töltse le az RSS-Readert, aztán jöhet a fídelés. (További segítség itt.)

Az RSS egyébként azoknak nagyon ajánlott, akik napjukat általában azzal kezdik, hogy végignézik 10-20 kedvenc hírszájtjukat. Az RSS-reader ezt megteszi helyettünk, és a deszktopunkon megjelenő helyes kis ablakban tudatja velünk, ha valamelyik kedvenc szájtunkon új hír jelent meg. Amire aztán vagy ráklikkelünk vagy nem. A jelszó: Really Simple Syndication avagy Rich Site Summary.

Ja, és az olyan oldalak, mint példáula Hírkereső vagy a Hírstart vagy a Hírlista meg éppen abból élnek, amire egyébként a netező is képes, ráadásul nulla forintból: híreket aggregálni egyetlen oldalra. Mindehhez csak annyi kellene, hogy a magyar oldalak vegyék a fáradtságot, és gyártsák le a maguk .xml fájljaikat.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása