friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.25. 13:25 hírbehozó

Orbánban az igazság?

Orbán-ügyben lenne néhány megválaszolandó kérdés. Ugye az alapszitu szerint az ÉS két hét alatt közölt két darab cikket arról, hogy az előző ciklus miniszterelnöke miként folyt bele a tokaji bizniszbe. Az első verzió szerint az ÉS - tanulva az Orbán-bányás cikksorozata utáni perből  -  tényleg csak olyan dolgokat írt le, ami nem csak igaz, de bizonyítható is.

Ebben az esetben persze Orbánnak nincs egyszerű helyzete, hiszen vagy színt kell vallania, vagy erőteljes védekezésbe kell vonulnia, amivel azt kockáztatná, hogy az ügy elhúzódik akár a választásokig. Ebben az esetben a beismerés persze erkölcsileg lenullázná a politikust, aki - e verzióban - saját országlása idején nyomatta a tippeket a haveroknak. A Fidesz-szavazók vajon miként fogadnának egy ilyen színvallást?

A másik lehetséges változat szerint az ÉS nagyjából helyesen írta le a történéseket, ám vannak a cikkekben olyan megállapítások is, melyek nem bizonyíthatóak, vagy nem igazak. Ebben az esetben Orbánnak megvan az az esélye, hogy bíróságon megtámadja a téves állításokat, és a cikk többi részét elbagatellizálja a közvélemény előtt. Ebben az esetben az ellenzéken és az újságírókon fog múlni Orbán és a Fidesz népszerűségének alakulása, és nem utolsó sorban: a tokaji  igazság kidomborítása.

A harmadik verzió szerint az ÉS cikke egyáltalán nem bizonyítható állításokon alapul (vagy nettó fantazmagória), és Orbán eleddig csak azért nem perelte be a lapot, mert politikailag jelenleg nem tartja kifizetődőnek a "Pereskedő Orbán" képének megjelenését a nyilvánosságban. Vagyis éppen a nemzeti konzultáció, meg a faluparlamentek, meg a hazafias népfront közepette nem szeretne agresszív, pereskedő politikusnak látszani a közvélemény előtt.

Ez is egy lehetőség, és ha ez utóbbi forgatókönyv az igazi, akkor megeshet, hogy Orbán nyertesként jön ki az egész ügyből. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy bizonyítani tudja: nem élt vissza hatalmával, miniszterelnökként nem segítette haverjait vagyonhoz jutni, stb. Vagyis ha tiszta, akkor ezt igen jól meg fogja tudni lovagolni a következőkben, és nyilván sikerrel fogja rásütni az MSZP-re, hogy igazából a kormánypárt áll az egész lejárató kampány mögött.

Amennyiben azonban az ÉS-nek lenne - maradéktalanul - igaza, ne felejtsük el a történelmi tapasztalatot: az amerikai választópolgárok Nixont a Watergate-botrány kirobbanását követően újraválasztották. Avagy: a nép erkölcsi mércéje nem mindig esik egybe a kanti kategorikus imperatívusszal.

Adalékok:
  • Tokaji borcsata: harmadik ütközet
  • 11 kérdésük van a szocialistáknak
  • Orbán privatizált volna Tokajban
    (Sajnos a Magyar Nemzet és a Hírtv honlapján nem találtam a témát.)

  • komment Címkék: betiltott bejegyzések

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása