friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.29. 08:25 hírbehozó

A nagy dohányteszt

Kettő darab hírre szeretnék itten kitérni. Az egyik szerint Írországban sikere van a szigorú dohányzás-ellenes szabályozásnak. Bár ezt a véleményt a tiltást szorgalmazó miniszterelnök és szakminisztériuma fogalmazta meg, azért adhatunk neki némi hitelt. Ugyebár Európában két ország van, ahol a bárokból és a kocsmákból, éttermekből is kitiltották már a füstölést: Írországban és Norvégiában.

Aki emlékszik még, a sztori ott kezdődött, hogy az étteremtulajdonosok úgy vélték, a dohányzás kitiltása jelentékeny bevételkiesést jelent majd számukra. Állítólag nem így lett, persze ebben szerepe lehet annak, hogy a Zöld Sziget sok kocsmája a bejárat előtt fűtött teret létesített dohányzó vendégei számára. És így bár a cigizők nem cigiznek a kocsmákban, a kijelölt helyeken valamennyire emberbaráti viszonyok közt folyik a füstölés.

A másik hír pedig az Egyesült Államokból érkezik. Eszerint két újabb államban - New Jersey-ben és Coloradóban - tiltanák be a nyilvános helyen történő dohányzást. Az ellenérvek ugyanazok: az Atlantic City-beli kaszinók például bevételkiesésre számítanak. Emellett a tulajdonosok azt is hangsúlyozzák, hogy - légterükben is elkülönült - dohányzó-részlegeket üzemeltetnek, így maximálisan védik a nemdohányzók egészségét.

A kérdés persze ennél egy picit fontosabb. Kanyarudjunk is vissza Írországba, és megértjük miért. A beidézett cikk szerint ma már az ír dohányosok döntő többsége is egyetért a dohányzás-ellenes rendelkezésekkel, ami azt sugallja, hogy a polgárok megértették, itt egy egészségügyi, valamint nevelő szándékú politikai tettről van szó.

A leszokni vágyóknak ajánlott úticél két hét Írország vagy esetleg Norvégia, és semmiképp sem Görögország vagy Lengyelország. Magyarországon is el lehetne gondolkodni azon, hogy a közegészségügy meddig és mennyiben engedheti a nyilvános helyen/munkahelyen történő dohányzást. (A bejegyzés szerzője dohányos.)

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása