friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.30. 17:22 hírbehozó

Rákkutatókat veszíthet Európa

Bár az Európai Unió időről időre szeret olyan statisztikákat közzétenni, hogy mikor érjük utol a nagy versenytársat, az Egyesült Államokat, már nem az első hír szól arról, hogy ez nekünk, európaiaknak azért nem nagyon megy.

Az Európai Rákkutatók Menedzserfóruma szerint a brain drain, vagyis az agyelszívás a rákkutatókat is érinti - írja a BBC Online.  És ha nem kétszerezik meg a közeljövőben a kutatásokra szánt összeget, akkor Európa legjobb rákkutatói nemsokára már a tengerentúli laboratóriumokban szorgoskodhatnak.

Egy kutatás szerint az USA - egy főre leosztva - hétszer annyit áldoz rákkutatásra mint az uniós tagállamok. És ugyancsak a két kontinens közti mentalitásbeli különbséget jelzi, hogy míg az európaiak elsősorban a rák biológiai okait kutatják, addig amerikai kollégáik a rák kezelését és megelőzését tekintik elsődleges kutatási célnak.

Európa lagymatag, elméleti hozzáállását ideje lenne felcserélni az életszerűbb, gyakorlatiasabb gondolkodásra. Még akkor is, ha ezt kénytelen-kelletlen az amerikaiktól kell ellesnünk. Mert egy rákos beteget nem érdekli a politika, csak a gyógyulás. Avagy: egy társadalmat az jellemez a legjobban, hogy mire költ és mire nem; mit tekint priorotásnak.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása