friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.04.02. 09:31 hírbehozó

Kémek, rövidhullámon

Nemzetközi titkosszolgálatok működnek a rövidhullámú rádiófrekvencián, állítólag. Aki figyelmesen csavargatja a potmétert ráakadhat ezekre az úgynevezett Szám Állomásokra. Hogy mit hallhatunk ezeken a sávokon? Számokat sorolnak emberek, külön frekvenciákon más-más nyelveken.

A Szám Állomások a hidegháború óta léteznek, és a kormányok általában elzárkózna azelől, hogy felvilágosítást adjanak: mit jelentenek, illetve kinek üzennek az éterbe beolvasott számok. Az interneten több hírforrást is találni, mely állítja, hogy a kérdéses kódnyelvek "a terepen"  tartózkodó titkosügynököknek üzennek.

Még 1998-ban a Daily Telegraph kérdezett rá a rádiófrekvenciákért felelős Kereskedelmi és Ipari Minisztériumnál a Szám Állomások rejtélyére. A tárca szóvivője a következőt válaszolta: "Ezek [a Szám Állomások] azok, amiknek gondolja. Nem kell, hogy az embereket zavarja ez. Ezek nem - hogy úgy mondjuk - nyilvános fogyasztásra vannak."

Hogy kémeknek jeleznek így a titkosszolgálatok, talán bizonyítottnak látszik, ugyanis a világpolitikát érintő jelentősebb történésekkor megváltoznak az üzenetek, illetve számuk is megnő. A hozzáértők szerint így történt ez például az 1993-as oroszországi alkormányos válság idején is. De hogy mennyire nem csak egy hidegháborús történettel állunk szemben, bizonyítja az, hogy egyes Szám Állomások egyenesen a berlini fal leomlását követően jöttek létre. És az adások száma sem csökkent a nyolcvanas évek vége óta. Vannak oldalak, ahol listákat találhatunk arról, hogy melyik Szám Állomás melyik titkosszolgálaté.

Nemrégiben egy kis angliai lemezkiadó dobta piacra négy cédés archív anyagát. A lemezeken a Szám Állomások-ból hallhatunk részleteket. Aki netán kételkedne a fent leírtakban, klikkeljen az alábbi linkekre. Illetőleg itten van egy magyar Szám Állomás-ról származó felvétel is. A rögzítés időpontja ismeretlen.
(Szinte biztos vagyok benne, hogy a magyar média nem foglalkozott, és nem is fog foglalkozni e témával.)

  • Magyar nyelvű Szám Állomás hangfelvétele (.mp3)
  • Counting Spies
  • A Conet Project weboldala
  • The shortwave numbers mystery

  • komment Címkék: exkluzív fícsör

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása