friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Ratzinger mondotta.

2005.04.20. 09:42 hírbehozó

... vagyis az új pápa:

Kommunizmus: "A kommunista rezsimek, melyek a felszabadítás nevében vették át a hatalmat, korunk egyik szégyenfoltja"
Homoszexualitás: "A lényegi morális gonosz"
Rock-zene: "A vallásellenesség motorja"
Világiasság: "Nagyon nehéz pillanatban vagyunk: a radikális világiasság elpusztíthatja a humanizmust"
Klónozás: "Sokkal nagyobb fenyegetettség, mint a tömegpusztító fegyverek"
A nők pappá szentelésének tiltásáról: "Szükséges, igaz doktrinánk védelme, illetőleg annak érdekében, hogy őrködjünk az egyház lelki közössége és egysége fölött, valamint hogy a hűség vezesse lelkiismeretünket."
Abortusz és eutanázia: "Komoly bűnök megtestesülései"
Anglikanizmus, protestantizmus: "nem megfelelő egyházak"
Nem latin nyelvű misék: "Egy tragikus törés"
A török EU-csatlakozás: "Egy hatalmas hiba"
(forrás: The Times)

Az angolok által idézettek persze nem jelentik azt, hogy Péter legutóbbi utóda szigorúbb lesz, mint János Pál vala. Egyébként meg abban sincs semmi kivetnivaló, ha a katolikus egyház a doktriner konzervativizmust, vagyis az evangéliumi tanokhoz való szoros ragaszkodást tartja szem előtt. Aki hívő katolikus, az éppen ezt vállalja hitével, vagyis éppen az keltene meghökkenést, ha hirtelen egy protestáns (sic!) pápa lépne elő a vatikáni balkonra. Minden hit alapja, a hithez és a szent tanításhoz való ragaszkodás. A katolicizmus történetében ez különös fontossággal bír. Az persze egy kérdés, hogy közben történt egy s más Európában (a reneszánsztól a felvilágosodáson és a reformáción át az ipari forradalmon keresztül az információs társadalomig), de mindez katolikus szemmel nézve nem túl fontos, hiszen a kinyilatkoztatott tanításon nem fog az idő. A jövő kérdése, hogy egy hagyományaihoz igencsak ragaszkodó katholikosz vallás miként viszonyul majd a szekuláris fogyasztói társadalomban élő híveihez, illetőleg a más hitűekhez és a nem hívőkhöz.  Vagyis miben áll majd a következő évtizedekben a katolikus praxis - ez itt a legfontosabb kérdés.

A mostani pápa (78) igen idős ahhoz, hogy olyan, középtávon jelentős hatást gyakrolhasson az előbbi problémákra, mint elődje. Nota bene: 300 éve nem választottak meg ennyire idős embert pápának. Mindamellett a következő években ismét erősödhet az európai katolicizmus, és talán ez az egyetlen esélye annak, hogy e vallást ne a latin-amerikai és afrikai hívők dominálják. Latin-Amerikában van a legtöbb katolikus: több mint 300 millió. (Tényleg, vajh miért az elmaradottabb "harmadik világban" erős a katolicizmus?) Persze a Vatikán mindigis Rómában lesz, nem a tengerentúlon. De egy intézményesült vallásnak politikai célokkal is kell rendelkeznie önnönmagára és támogatói jövőjére vonatkozóan. Még valami: a pápa minden esetben az istenség földi helytartója, és mint ilyen, a hívek/hívők szemében tévedhetetlen is. Ahogyan a pápa vezeti nyáját, olyan az adott korban a katolicizmus. Könnyű megmérettetni.

  • XVI. Benedek pápa
  • A bárány hallgat
  • A Vatikán honlapjának Ratzinger-életrajza
  • A Magyar Nemzet Online összeállítása a pápa megválasztásáról
  • A Katolikus.hu összeállítása
  • Ratzinger, a lőszer nélküli német katona
  • Ratzinger told Time magazine in 1993 that while stationed near Hungary, he saw Hungarian Jews being sent to death camps.
  • The issues facing the Catholic church
  • From Hitler Youth... to Papa Ratzi

  • komment Címkék: a legolvasottabbak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása