friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Mennyire olvasóbarát az oldalad?

2005.04.29. 09:22 hírbehozó

Minden weboldalnál kiemelten fontos kérdés, hogy mennyire olvasóbarát az ott megjelenített szöveges tartalom. Elvileg igen fontos kérdésnek kellene lennie a nyomtatott lapoknál is. Aki vett már a kezébe mondjuk egy magyar napilapot, az tudja, hogy a kinyomtatott médiában ez a kérdés alulról a második helyen van a fontossági sorrendben. Az utolsó: az olyan tartalom, ami érdekli is az olvasót. De az meg bulvár, ugye.

A Juicy Studio arra vállalkozik, hogy teljesen pragmatista szempontok alapján értékelje egy weboldal olvashatóságát. Elsősorban a mondatok hosszúságára, illetve a szótagszámokra vannak tekintettel, de a kalkulációban fontos helyet kap a megjelenített szöveg hosszúsága is. Arra sajnos nem sikerült rájönnöm, hogy problémát jelent-e, ha nem angol nyelvű oldalt tesztelünk. Mindenesetre a Hírbehozó is bevizsgáltatta magát. (És az eredménnyel nem elégedett.)

A legfontosabb az utolsó három érték. Vessétek össze a saját oldalatokkal, itt. A tesztelés persze csak azoknak ajánlott, akiknek fontos, hogy gondolataik olvasóbarát formában jelenjenek meg. A jelszó: törekedni a rövid, tömör mondatokra, kevés szótagszámú szavakra - optimális betűtípussal és színekkel. Az idegen szavakról és lényegretörő fogalmazásról nem beszélve.
  • About readability
  • Egy másik interaktív olvashatósági teszt
  • Betűtípusok olvashatósága
  • Weboldalak olvashatósága betűméret, háttérszín stb. szerint

  • komment Címkék: csak tanulékonyaknak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása