friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A kínai Nagy Tűzfal lyukas

2005.06.06. 20:50 hírbehozó

A világ első olyan kommunista diktatúrája, mely a legdurvább kapitalizmussal is összefekszik, ha kell, épp most cyberpolitikai fronton játszotta a kérlelhetetlent. Világosabban: Kína megpróbálta ernyője alá terelni a bloggereket, azt követelve tőlük, hogy regisztráljanak szépen a kormányzat felé, hogy nyílvántartásba vehesse őket a Nagy Testvér. Nyílván tartanak tőlük.

Egyes becslések szerint mintegy 430 ezer kínai bloggertársunk jelentette fel magát a kínai tájékoztatási minisztériumban, ami - akárhogy is nézzük - a kínai blogszférának mindössze 10 százaléka. Az Australian című ausztrál lap meg is szellőztette, hogy a kínai kommunista párt állítólag 40 ezer cyberrendőrt alkalmaz olyan szájtok felkutatására, melyek nem a központi direktíva szellemét követik. A kilencven százalék mégis, ennek ellenére vállalja a rizikót.

Nem kis politikai tett hát Kínában bloggolni. Gondoljunk csak arra a több tucat ismertté vált esetre, melynek során kínaiakat azért vitt el a rendőrség, mert a nagy vezérnek nem tetsző dolgokat postoltak. Persze a kommunista vezetés szemét a pornográfia meg a szerencsejáték csípi a legjobban. Önkielégülés kontra önkielégülés.

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása