friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Újabb robbantások Londonban [update13]

2005.07.21. 14:42 hírbehozó

  • Napra pontosan 2 héttel a londoni merényletek után újabb robbantások a brit fővárosban
  • Négy helyszínt kellett evakuálni: 3 metróállomás, 1 busz és környezete
  • Legkevesebb 1 ember megsérült
  • Kis erejű robbanószerkezetek aktiválódtak - csak a táskát vetették szét
  • A rendőrség letartóztatott egy személyt a Downing Street környékén
  • Az egyik érintett metróállomás közelében egy gyanús férfit keresnek a rendőrök
  • Két embert letartóztattak
  • A rendőrök szerint a merénylők ezúttal nem tudták aktiválni a bombákat, a bizonyítékok megmaradtak

    Az angol nyelvű blogok többsége elsőként csak az incidensek megtörténtéről számolt be. A gyorskommentárok közt elsősorban a fokozottabb biztonsági intézkedéseket követelik a bloggerek. Egyikük azt emeli ki, hogy több beszámoló szerint is kétes szagokat lehetett érezni az egyik incidens helyszínén, mely szerinte felveti annak lehetőségét, hogy esetleg biológiai vagy vegyi támadás történt a londoni földalattiban. Ezek után arról érkeztek hírek, hogy a Warren Street-nél vegyi védőöltözékben látni rendőröket. Majd az Oval Street-nél és a Warrennél is lezárult a kémiai vizsgálat. Az eredmény negatív. A CNN szakértője pedig arra gyanakszik, hogy a besült bomba vagy valamilyen egyéb anyag gyulladt meg, és ezáltal kerülhetett mérgező anyag a levegőbe.

    Más bloggerek azt vetik fel, hogy tartható-e ezek után a We Are Not Afraid-hozzáállás? Blogging Burt pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az internet segítségével könnyű bombákat készíteni, és a mostani robbantás valószínűleg a két héttel korábbi merénylet leutánzása. Erre utalhat, hogy most is robbantottak buszon. Ugyanakkor a két héttel korábbi esetnél feltételezhetően csak véletlenül robbantott a merénylő éppen egy double decker-en: az eredeti célpont egy metrószerelvény lehetett.

    Több blogger szerint érdemes megfontolni James S. Robbins írását arról, hogy miként működik valójában a terrorizmus: a nagy és látványos támadások helyett lehet, hogy a kisebb, de többször jelentkező terrorakciók ültetik el jobban félelmet a társadalomban. Kevés áldozat, viszont magas félelemfaktor. (Egy londoni blogger a 7/7 terrormerénylet másnapján írt bejegyzést: összerezdült, mikor a szupermarketben valaki leejtett egy fémtálcát. Majd alkonyatkor hazafelé tartva a teherautón játszottak az autók fényszórói. Egy pillanatra úgy tűnt számára, a teherautó fel fog robbanni.) Vannak, akik úgy védekeznek, hogy a két merényletsorozattal kapcsolatos tévhiteket próbálják meg eloszlatni. Közben a sajtóban olyan találgatások jelennek meg, melyek szerint a 7/7 és a 7/21 elkövetői ugyanabból a csoport tagjai lehetnek.
  • Guardianes kolléga fotóblogja a helyszínről
  • BBC blog

  • komment Címkék: a legolvasottabbak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása