friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A hurrikán, az isten és a média

2005.08.31. 09:49 hírbehozó

A Metblog New Orleans-i szekciója az elmúlt napokban természetesen a Katrina hurrikán és a média kapcsolatával foglalkozik. Az egyik blogger (Richard) - maga sem tudja, miért - a FoxNews, vagyis a hivatalos amerikai jobboldali szócső adását nézte. A hurrikán pusztítása kapcsán a neokon megmondóemberek abban a szellemben beszélgettek, hogy ugyan miért kellene ezeken (értsd: New Orleans-iakon) segíteni. Nem kell veszélyes helyen élni, és akkor nem bassza szét a hurrikán a városodat.

Akkor hol éljünk? Talán Floridában, ahol még több a hurrikán; Kaliforniában, ahol földrengés és erdőtüzek pusztítanak; Kansasben, ahol tornádók söpörnek végig; esetleg New York City-ben, mely a terroristák célpontja? - így a blogger riposztja. Chris Martel bejegyzése is legalább ennyire tipikusan írja le a média és a katasztrófa viszonyát. (Picit nekünk, magyaroknak is ismerős lesz.) Szóval ő azt elemzi, hogy a nagy kábeltévék a Katrina megérkezésekor a szokásos blőd műsoraikat szórják. Milyen érdekes, hiszen az ázsiai cunami idején ugyanezek a tévétársaságok élő háttérműsorokkal jelentkeztek. Ha a katasztrófa a szomszédban van, az nem olyan érdekes?

És akkor még egy perspektíva a Boston Globe tolmácsolásában: "A hurrikán, mely tegnap betört Louisianába, az Országos Időjárásszolgálattól a Karina becenevet kapta. De a valódi neve: globális felmelegedés." Ez a másik hot issue. Nem az Egyesült Államokról beszélnénk, ha nem jelennének meg rögtön tucatjával olyan cikkek, kommentárok, bejegyzések, melyek azt firtatják, hogy Isten küldte-e a Katrina hurrikánt? Persze érvek valahogy mindig találtatnak Isten jóságosságának bebiztosítására. A Jelenések könyve mondjuk a másik oldalnak is ad elég muníciót.

Ebben a vitában nem szeretnénk kimondani az utolsó szót. A legkonzervatívabb keresztény blogokban olyanokat is olvasni, hogy a New Orleans-iakat Isten ezzel a hurrikánnal büntette meg, amiért szégyentelenül, világias hedonista módon élnek. Vajon minek a bűne a nemzettestvérekkel szembeni előítélet és a szolidaritás teljes hiánya? És végül egy megdöbbentően aktuális cikk a Houston Chronicle 2001 január 12-ei számából. Világvége forgatókönyv New Orleans-ben.

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása