friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Infosokk

2005.09.06. 13:56 hírbehozó

Van az a bizonyos információs sokkhatás, ami az ember például akkor éri, ha mostanában a GoogleNews-ban véletlenül arra a szókapcsolatra bír rákeresni, hogy New Orleans. Összesen 145 ezer találat. (Katrina = 231 ezer találat) Nem rossz. És akkor még nem említettük a blogszférát, legalábbis annak angol nyelven íródó részét. Milliós bejegyzésáradat.

Amikor arról beszélünk, hogy internetezünk, akkor gyakorta annyit teszünk, hogy keresőmotorokba pötyögünk kulcsszavakat, valamint jól bejáratott weboldalakra látogatunk el. Az információ eredeti jelentése szerint (to inform), formába önt, környezetbe ágyaz, kontextusba helyez. Az információ tehát elvileg az, ami segít eligazodni egy adott témában. Ehelyett az "információs társadalom" embere egyre gyakrabban hajlik az "információ kontra valóság", "információmorzsák", "infotainment", "információáradat" kifejezések használata felé.

Végül is miért van a tv2 híradója utolsó blokkjában rendre egy aranyos állatos sztori? Mert fontos, hogy a San Sebastian-i állatkertben tigriskölykök születtek? Nem, azért, hogy aranyos pici állatokat láthassunk hírnek, információhordozónak álcázva. Talán ugyanez az infosokk érhette el Krizsó Szilvit is, aki az Estét kezdetben - hazai körülmények közt - felkészülten, bátran vezette, de mára már megelégszik azzal, hogy a behívott politikusnak kvázi felolvas egy hírt, majd megkérdezi: "önnek erről mi a véleménye?" Majd hagyja, hadd beszéljen a kiszabott 10 perces időkeret végéig, aztán elköszön, de előbb még felkonferálja a San Sebastian-i állatkert tigriskölykeit.

Elhatalmasodó negentrópia...

komment Címkék: filozomatika

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása