friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A Hírkereső-rejtély

2005.10.27. 20:44 hírbehozó

Veszettül érdekelt minket a Hírkereső-jelenség. Mindenekelőtt maga Mr. Hírkereső, azaz Holló Gábor. Megbombáztuk néhány kérdéssel. Megtudtuk, miért jött létre a Hírkereső, és hogy indul egy My Yahoo-jellegű (?) szolgáltatásuk. Meg a többi.

- Honnan jött az ötlet?
- Amikor '99-ben elkezdtem netezni, és már 3-4 hírszájtot olvastam, akkor elkezdett idegesíteni az a dolog, hogy mindegyik szájtot egyesével meg kell nyitnom. Akkor még ugye modemes net volt és túl sok időm ment el vele, ráadásul "hírfaló" vagyok, és ezt a tevékenységet kb. 2 óránként műveltem. Tehát igazából magamnak és a hozzám hasonlóknak csináltam [a Hírkeresőt].

- Azért elég jól profitáló mániáid vannak. Meg azért ez ma már inkább üzleti vállalkozás-jelleget öltött. Gondolok arra, hogy hirdetesek vannak az oldalon, és gondolom a címlapra sem úgy kerülnek ki a hírdobozok, hogy valaki szól: szeretne ott lenni.
- Jól mondod, ez egy vállalkozás, sőt, ez a munkám. Egyébként közgázt végeztem, biztosítási matematikus vagyok. (Jól is jönnek a matematikai ismeretek pl. a Hírkeresőnél.) Igen, vannak hirdetési bevételeim, vannak fizetős hírdobozok, de a többség nem az, főleg barterügyletek vagy még az sem.

- Igen. Annyit elárulhatunk, hogy pl. a HH is kint van linkként valahol, és egy centet sem fizettünk érte...
- ...Tudom, én raktam ki ;)

- ...ugyanakkor az a hír is járja, hogy egyesek komoly összegeket fizetnek azért, hogy megjelenjenek egy jó helyen a Hírkeresőn. Tényleg, mi alapján kerülnek a toplistás dobozokba a hírek?
- Igen, egyesek fizetnek :) A toplista egy olvasottsági lista a legolvasottabb hírek vannak benne nincs manipulálva vagy súlyozva.

- Oké, de mi szerint kerülnek ki a dobozok? Mi a válogatási alap?
- Ha általános hírportálról van, akkor alapból az egyéb rovatba kerül (feltéve ha van elég egyedi vagy saját híre, és nem csak a szokásos hírügynökségi anyagokat közli). Ha "szakportálról" van szó, akkor bekerül a témához tartozó aloldalra (pl. ha IT-hírei vannak, akkor megy a számtech rovatba.)

- Még valamiről mindenképpen érdemes lenne beszélni. Nekem kicsit úgy tűnik, mintha a Hírkereső megváltoztatta volna a magyar hírportalok szerkesztési szokásait. Mintha egyre inkább arra törekednének, hogy bekerüljenek a top-híreitek közé. Ennek pedig egyre mereszebb címadásokkal próbálnak megfelelni. Ti érzékelitek ezt?
- Igen, de ez nem csak miattunk van. (Talán annyi igaz, hogy velünk kezdődött). A hírcímek nem kizárólag nálunk jelennek. Megjelennek magán a szájton belül, megjelennek más hírgyűjtő oldalakon, partneroldalakon. A bulvárosodás az egész médiában (print+online+tévé) megfigyelhető világjelenség. Miért lenne kivétel ezalól a címadás?

- Lehetett hallani pletykákat arról, hogy nagyobb médiavállalatok érdeklődnek a Hírkereső iránt. Eladnád a "fejőstehenet"?
- Melyek ezek a médiavállalatok?? Mit hallottál?

- Az legyen az én titkom.
- Eddig csak komolytalan ajánlatokkal találkoztam... Megfelelő ajánlat esetén természetesen eladó, de csak részben. Száz százalékos eladáson elgondolkoznék, de ahhoz tényleg sokat kellene ajánlani...

- Ha sokat kérsz a Hírkeresőért, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy bízol benne: még egy szép fejlődési ív vár a projektre. Hova lehet még fejleszteni a portált? Még több hírdoboz, még több hirdetési zóna, aloldalak?
- Persze, hogy bízom benne. A gyermekem :) A nyitóra már nem nagyon akarok több szájtot kirakni. Ennél több hirdetés nem lesz (felső banner, 1-2 dobozbanner + kiemelt hírek). Amiben van még lehetőség: sokkal több alkategória, az alkategóriákban pedig több doboz; testreszabhatóság (ez már induló projekt, hírolvasó.hu lesz a neve); nemzetközi terjeszkedés és persze tovább szeretném növelni az olvasók számát.

Idáig a beszélgetés. A Hírkereső-jelenségről persze a hírportáloknak is van véleményük. Persze, hogy őket is megkerestük. Amint összejönnek a válaszok, csokorba szedjük és ideégetjük.

komment Címkék: exkluzív fícsör

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása