friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Ajax-alapvetések fél hét alatt

2006.02.21. 13:46 hírbehozó

Mivel brutál tempóban születnek a bejegyzések a webkettőblogra, ezért összefoglalnánk itt az eddig történteket, koncentrálva a szerintünk legjobban sikerült bejegyzésekre. Első. Laci egyből megütötte az alaphangot ezzel a bejegyzésével, mely akár a blog preambuluma is lehetne. Avagy: miről is beszélünk ha AJAX-ról beszélünk? Akik az alapbejegyzés kapcsán is kicsit homályosnak érezték a témát, azoknak jött segítségül még egy bejegyzés, melyben részletesebben, és még egyszerűbben ugyanaz, kifejezetten - potenciális - felhasználóknak.

Majd Bálint következett az alig egy éves AJAX szabványosításának felvetésével. És ismét Bálint írt az előzményekről, pontosabban egy érdekes alapvetésből - átalakul a HTML szerepe - indul ki, megáll egy pillanatra az ActiveX, mely a fejlettebb felhasználói környezetre érkezett reakcióként, és ezzel párhuzamosan jelent meg az AJAX. Helyben vagyunk megint.

Aztán Laci újabb alapbejegyzést publikált. Itt az AJAX kapcsán az egyik legalapvetőbb dologról van szó: a szerver-gép közti szinkron és aszinkron kommunikációról. Végkicsengés: az aszinkronitás folyamatos felhasználói élmény lehetőségét hordozza magában, a szinkron kommunikáció pedig bullshit, mert ha rázúdul az alkalmazásra ötmillió júzer, akkor egy akadozó, szaggatott s így használhatatlan cuccot kap. Ezt az egész bejegyzést csak magunknak írtuk, hogy meglegyen összegyűjtve a kiindulópontnak számító néhány bejegyzés. Linkekre klikkelgetni nem ér. Már csak azért sem, mert 18+ tartalommal nem jó játszani. Éget, ugyanis. Mint a szárazság.

"AJAX is Asynchronous JavaScript and XML. It is not a technology, but an umbrella that combines several concepts to enrich user experience by allowing server interaction without refreshing the browser."

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása