friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Narancsos bukta, tulipános forradalom [update1]

2006.04.09. 22:42 hírbehozó

Minden valószínűség szerint az első fordulót az MSZP nyerte, és bejutott a két kis párt is. Ez egyben jelzi, hogy a legnagyobb győztes az MDF, aki immár megkerülhetetlen a Fidesz számára. Nem lehet egy öt százalékos, önerőből parlamentbe jutott potenciális partnerről tudomást nem venni. A nagy vesztes pedig a Fidesz. Nem számoltak nyilván buktával, és az MDF bejutásával sem. És reménykedhettek az SZDSZ bukásában. A három reményből egy sem jött be.

Most minden azon múlik, hogy a második fordulóban sikerül-e visszaléptetni az MDF és MIÉP jelöltjeit a Fidesz javára, és ha nagyon jól szerepel a Fidesz, még nyerhet - a második fordulós eredménnyel együtt. A reálisabb persze, hogy az MSZP-SZDSZ alakít megint kormányt, nagyon vékony mandátumkülönbséggel. Vagyis minden marad úgy, ahogy most van. Meglátjuk.

A Fidesznek meg kell barátkoznia azzal, hogy egyenrangú fél az asztal másik oldalán Dávid Ibolya. Nem lesz egyszerű. Az MSZP-nek pedig a következő két hétben okos kampányt kell vinnie: rá kell bírnia a szavazókat, hogy még egyszer menjenek el, és megint a szocikra szavazzanak. Nyilván a győzteshez húzásra apellálhatnak. Joggal. És a Fidesz várható radikalizálódására is. Déjà vu.

[update1] Némileg árnyalja a képet, hogy az Index szerint a Fidesz nagyvonalúan felkínálja a kormányfői széket. Ugyanakkor Dávid egyelőre hárít.

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása