friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Nyitóoldalak közt a végtelen

2006.05.16. 18:18 hírbehozó

A Microsoft Live.com után most itt van a Yahoo következő generációs nyitóoldala. A Yahoo gyönyörűen alkalmazza az AJAX-ot: nézzük csak meg a jobb felső sarokban található tartalomajánló mezőt. (Itt egy vizuális bemutató is.) Okos JavaScript-alkalmazásokkal találkozunk, miként a bal hasábban is. Integrált személyre szabható alkalmazások, okosan rendezett tartalmi egységek, nyitóoldal alapszínének változtathatósága: kényelmes, szellős, személyes világok... Mindkét szájt webkettes nyitóoldallal köszönti tehát 2006 második felét. És abban is biztosak lehetünk, hogy a Google sem fog elmaradni.

De hogy állunk idehaza? Nézzük meg a nagyobb hírportálok, webes szolgáltatások nyitóoldalait. A jóöreg 5 évvel ezelőtti elvek, beidegződések köszönnek vissza: poros dizájnok, merev struktúrák, zavaros színkezelés, apróbetűs szövegtengerek, kéklink-óceánok: a "funkcionalitás", a "felhasználói élmény", a "személyre szabhatóság" ismeretlen fogalmak a .hu világában.

Miért van ez és meddig kell még várnunk az épkézláb magyar nyitóoldalakra? Még 5 évet? Közben pedig ahogy haladunk előre az időben, a fokozatosság elve miatt le is fogunk maradni, talán örökre. Egy portál a legritkább esetben lép előre nagyot, és hozza be egyszerre összes lemaradását egy redizájn során. A lassú, megfontolt lépésekben hisz mindenki, elsősorban azért, hogy a felhasználót ne rémíssze el egy teljesen megváltozott, idegen új élményvilággal.

Vagyis az élen járó, rendszerresen redizájnoló amerikai nyitóoldalak egyre távolabb kerülnek a magyar kistestvérektől. De miért kellene a magyar netezőnek megelégednie a magyar felhozatallal? Nem lehet a végtelenségig megbocsátani....

komment Címkék: filozomatika

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása