friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A kétlelkű zeneszeretet

2007.02.10. 11:12 hírbehozó

Nem mindig tudunk teljes mértékben azonosulni azzal a zenével, amit hallgatunk. Akkor miért hallgatjuk? Azért, mert a zenével többféleképpen is képesek vagyunk azonosulni.

Azonosulhatunk magával a ritmussal, a dallamokkal, az énekhanggal, és ugyanígy azonosulhatunk az adott dalok szövegével, élményvilágával, "mondanivalójával". A kettő szerencsés esetben összecseng, úgyhogy ekkor mondhatjuk: szeretem ezt a zenét.

A reggae-vel való kapcsolatunk ennél sokkal bonyolultabb. Már ott kezdődik az egész kétlelkűség dolog, hogy részünkről csak a roots reggae szerethető reggae, a népszerűbb, és táncolhatóbb dancehallt már nem annyira tudjuk befogadni.

Középen pedig az olyan elpopisított, popularizált reagge-előadók és dalaik állnak, amiket a világ leginkább Bob Marley tolmácsolásában ismer. Ez a híd közepe, a roots reggae és a dancehall két partja között.

Szóval csak a roots reggae. A roots reggae-t sem tudjuk teljes szívvel, teljes odaadással szeretni. Gyakori eleme ugyanis ezeknek a szerzeményeknek a rasztafári-élmény, sőt, politikai kinyilatkoztatás, amivel nem csak azért nem tudunk azonosulni, mert őseink nem Afrikából elhurcolt karibi rabszolgák voltak, hanem azért sem, mert egyszerűen mást és máshogyan gondolunk a világról. Más oldalon állunk, na.

Lehet-e szeretni egy olyan dalt, melynek ritmusa, zeneisége nagyon de nagyon tetszik nekünk, de egy sorával sem tudunk azonosulni? Lehet. Erőltetett párhuzam lenne idehozni a Wagnerrel kapcsolatos hasonló kétlelkűség-élményeket.

Közelebbi párhuzam ha a ska-rude boy-skinhead-dancehall problémakört vesszük.

A fentiek nekünk arra jelentelen bizonyítékot, hogy a zene maga alapvetően és elsősorban az értelmünk megkerülésével hat az érzelmeinkre. A dzsesszben ez egy kicsit felülíródni látszik ugyan, de alapvetően mégis igaz marad.

Richie Spice "Nine One One" vagy "Righteous Youths" című szerzeményeit akkor is meg tudom hallgatni bármikor és bárhol, ha tudom, hogy a dalszöveg nem nekem szól. Nagyon nem.

Ja, és van még a közkeletű tévképzet, hogy aki a reggae-t szereti, az tuti szív és raszta haja van, valamint piros-sárga-zöld minden ruhadarabja. Zenét hallgatni problémás.


5 komment Címkék: zene betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása