friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A podcasting halálára

2006.03.24. 10:38 hírbehozó

"(...) nagyon úgy tűnik, hogy a rádiós műfajnak egy teljesen újfajta megközelítésű, viszont iszonyatosan életképes modelljével állunk szemben, egy olyan folyamattal, ami radikális változásokat indíthat el nagyon rövid időn belül az egyébként üzletileg egyre inkább bizonytalanná váló hangos médiában." (Index)

"A podcasting olyan, mint a tévénél a ShowView: nem jó semmire, de ha elméletileg nézzük, rohadt hasznosnak is tűnhet." (Pánikmarketing)


Ma, jó fél évvel később a DesignTechnica citál egy felmérést, mely szerint a letöltött podcastok 80 százalékát a felhasználók nem mentik át hordozható lejátszóra, hanem a gépükön hallgatják meg, ha egyáltalán. Jobban járunk tehát, ha a podcasting kapcsán ezentúl nem emlegetjük az ipodokat s egyéb hordozható lejátszókat. Vajon hogy fér össze ez a jelenség azzal, hogy tavaly az év szavának választotta a New Oxford American Dictionary a "podcasting"-ot? 

Ne feledjük a fenti adat az amerikai felhasználókra vonatkozik. Magyarországon valószínűleg sokkal rosszabb a helyzet. (Hja, és mondjunk már egy értékelhető magyar nyelvű podcastot!) Ha valami az elmúlt egy évben igazán kivívhatta az értelmetlen jelenség megtisztelő címét, az minden bizonnyal a podcasting volt.

Tavaly a Pew megkutatta. Az amerikai netezők 64 százaléka "nem egészen biztos" abban, hogy mit jelent ez a kifejezés, ami persze nagyrészt nyilván azt jelenti, hogy mintha már hallotta volna, de fogalma sincs róla. Ennél már csak az rss feed mint fogalom volt ismeretlenebb. (Az hogy van, hogy valaki tudja, mi az a podcasting, de nem tudja mi az az rss feed?) Az eMarketer volt csak optimista. Szerintük ma az amerikai netezők három százaléka heti rendszerességgel podcastol, és ez 2010-ben már 15 százalék lesz. Húhaa.

Esélylatolgatásunk: inkább bukik az egész. Igazán nem kellett a podcasitng soha, senkinek. Próbálkozásnak azért jó volt.
  • Mi a podcasting?
  • Ez a podcasting
  • A podcasting halála

  • komment Címkék: az olvasó agya

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása