friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A kampánycsend ellen

2006.03.30. 11:04 hírbehozó

"[A] kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: (...) a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton." (forrás)

Az MTE idei kampánycsendre vonatkozó ajánlását (részlet lentebb) akkor felfoghatjuk úgy is, hogy a blogokon nincs kampánycsend.  Legalábbis, fogjuk fel így. Ezúton is deklaráljuk: a kampánycsend értelmetlen, fölösleges és nevetséges intézmény, mely az állampolgárokat kiskorú debileknek tekinti, akik aszerint választanak, hogy milyen politikai plakáttal találkoztak össze utoljára a szavazókör előtt. A kampánycsend nevetségességét jelzi, hogy a választási részvétel aktuális állásáról be lehet számolni a kampánycsend alatt is, ami pedig ugyanúgy alkalmas "a választói akarat befolyásolására", mint egy piros vagy narancsszínű plakát. A választó akaratának befolyásolására alkalmas az is, ha a sarki kisboltban csökken vasárnap a parizer ára, vagy ha éppen eltörik a főnyomócső az utcánkban, illetve ha beleszarik egy madár a pirosas/narancsos naplementébe.

"Fórumok, chatek, blogok: A tartalomszolgáltatók felelőssége eltér a zárt és nyílt fórumok, a chatek és blogok estében. A felhasználók által készített tartalom esetén nem tiltható, hogy a felhasználók a véleménynyilvánítás keretei között a választásról is szót ejtsenek, de az MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen hívják fel a felhasználók figyelmét a kampánycsendre.
Politikai tartalmak és blogok: Az MTE felhívja a pártokat és a jelölteket, hogy saját honlapjuk esetében tartózkodjanak a választási kampánnyal és a választási programmal kapcsolatos információk frissítésétől a kampánycsend ideje alatt. A politikusok által szerkesztett, vagy nevükhöz fűződő blogok az MTE megítélése szerint nem felhasználói tartalomnak, hanem politikai tartalomnak minősülnek. A politikusi blogokkal kapcsolatban Dr. Péteri Attila kifejtette, hogy értelmezése szerint a rendelkezések nemcsak a jelöltekre, illetve a jelölő szervezetekre, de olyan közéleti személyekre is vonatkoznak, akik korábban vállaltak politikai szerepet." (forrás)

A világ normálisabb országaiban nincs ilyen provinciális, begyepesedett törvény, és így szerencsére önjelölt kiskirályok sem ajánlgathatnak "etikai" magatartásokat:

"Bécsben a választási kampányt semmilyen formában nem szabályozzák (...). A pártok tetszésük szerinti időben kezdik meg a kampánytevékenységet, és ugyanígy saját belátásuk szerinti eszközöket vetnek be, annyi pénzt fordítanak rá, amennyit akarnak. (...) Nincs kampánycsend: a pártok és politikusok az utolsó percig agitálhatnak. Az egyetlen szabály, ami a választási kampányra vonatkozik - ugyanúgy, mint minden közszereplésre -, a büntető törvénykönyv." (forrás)

komment Címkék: idézetek

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása