friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Plútó végre biztonságba került

2006.09.09. 23:13 hírbehozó

Majd elmondjuk, hogy áll a Colbert-sztori és a halott linkek feltámasztása, de most bérking van. A harmadik ügyünk, a Plútó megmentése jól halad.

Először is a kaliforniaiaknak még sokkal fontosabb a Plútó, mint nekünk. Mindjárt három okból is. Egyrészt ez az egyetlen BOLYGÓ, amit amerikai fedezett fel (Clyde Tombaugh). Másrészt e BOLYGÓ után nevezték el Kalifornia leghíresebb kutyusát.

Harmadrészt pedig könyvet, taneszközök millióit kellene visszavonni és újraírni, ami meglehetősen nagy teher a kaliforniai költségvetésnek.
Downgrading Pluto's status will cause psychological harm to some Californians who question their place in the universe and worry about the instability of universal constants;
A némi iróniától sem mentes politikai testületi határozat itt olvasható (pdf).

Amíg a kaliforniaiak picit ironikusan ugyan, de mégiscsak tiltakozóra fogták, W. Bruce Cameron a Rocky Mountain Newsnál hegyezte a ceruzáját. Lerántotta a leplet arról, hogy a csillagászok azért gyűltek össze Prágában az ominózus plútóleminősítő szeánszra, mert azt mondták nekik, hogy a prágai nők szexinek tartják a csillagászokat.

Ugyanakkor nem lehet nem látni, hogy a nörd asztronómusok valóban politikai döntést hoztak. Azt ők is elismerik, hogy a jelenlegi (agyonbonyolított) bolygódefiníció sem tökéletes, sőt, még azt sem meri mondani senki, hogy bármivel is jobb, mint a korábbiak, azért ők csak kiszavazták - titokban, hogy a közharag elkerülje őket - a Plútót.

Cameronnal tudunk egyetérteni. Holmi csillagászok nem tudják bepiszkítani a Plútó fényét. Mickey egér kutyája ugyanis örök: legyetek boldogok, én vagyok akkoris a legszerethetőbb Bolygó, bármilyen határozatot is toldoztok össze az úgynevezett tudomány oltárán.
I say, if they'll leave Pluto alone, we should go ahead and give the astronomers their beloved Xena. That way, we'll know that Mickey's dog is safe. And really, isn't that all that matters? 

1 komment Címkék: a legolvasottabbak plútó

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása